Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland näst värst på överbeläggningar – i landet

Överbeläggningar plågar Landstinget Västernorrland.
Bara Sörmland har haft värre siffror under årets första åtta månader.
Det visar statistik från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL).

Annons

Bristen på vårdplatser har etsat sig fast som ett stort och växande dilemma för sjukvården i länet.

Tjänstemän och politiker i länet brukar ofta försvara sig med att det här är ett nationellt problem där situationen i Västernorrland inte är sämre än i övriga delar av i landet.

Man kan säga att det både är sant och falskt.

Att bristen på vårdplatser och vårdpersonal vållar huvudbry för stora delar av hälso- och sjukvårdssektorn i riket är korrekt. Å andra sidan visar en granskning att just i Västernorrland har situationen under året varit nästan värst i landet.

Sedan ett år tillbaka har varje månads medelvärde för antal överbeläggningar vid sjukhusen i Västernorrland legat över riksgenomsnittet.

Framför allt sedan årsskiftet har överbeläggningarna i länet legat på oroande höga nivåer.

Månad för månad under 2015 har visserligen Landstinget Sörmland tagit den icke särskilt attraktiva förstaplatsen vad gäller överbeläggningar. Västernorrland har i stället pendlat mellan plats 2 och 5 bland Sveriges landsting.

De senaste siffrorna kommer från augusti och då fick Västernorrland en "silverplats" med 6,8 överbeläggningar per 100 disponibla vårdplatser, enligt SKL.

Om man i stället tar ett sammanvägt medelvärde för överbeläggningarna sedan årsskiftet ligger Västernorrland på 5,4 överbeläggningar, vilket bara Sörmland toppar med 7,6.

I en jämförelse med landets samtliga sjukhus under augusti hade Sundsvalls sjukhus 8,7 överbeläggningar, där bara Mälarsjukhuset i Eskilstuna hade en mer eländig situation med 8,8 överbeläggningar.

Å andra sidan har även Sollefteå sjukhus haft det svårt. Uppdelat på länets sjukhus har överbeläggningarna på Sundsvalls sjukhus haft ett medelvärde hittills i år på 6,0, medan Sollefteå sjukhus skuggar med 5,6, och där Örnsköldsviks sjukhus haft 3,3 överbeläggningar.

Ett annat bekymmer gäller utlokaliserade patienter, det vill säga patienter som vårdas på fel avdelning. Det här målas ofta upp som ett kanske ännu större bekymmer för hälso- och sjukvården med tanke på patientsäkerheten.

Bland sjukhusen i Västernorrland är läget klart sämst på Sollefteå sjukhus som haft i genomsnitt 3,1 utlokaliserade patienter per 100 disponibla vårdplatser hittills i år. Örnsköldsviks sjukhus ligger på 0,7 och Sundsvalls sjukhus på 1,1, medan rikssnittet är 1,5.