Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland stiger i regionalt BNP

De regionala klyftorna har ökat de senaste åren, sett till både befolkningstäthet och regionalt BNP, bruttonationalprodukt.
Men till vinnarna hör faktiskt Västernorrland som klättrat i rankningen.

Sedan 1980 har länet stigit från plats 12 till 6 i placeringen för regionala BNP.

Västernorrland hör alltså till den tredjedel län i Sverige som producerar mest inkomster till riket sett per innevånare.

Det här är siffror som nu publicerats av ekonomihistorikern Kerstin Enflo vid Lunds universitet.

– Att de regionala klyftorna nu ökar vad gäller BNP per innevånare och befolkningstäthet är historiskt sett unikt, säger hon.

Forskningen har visat att det skedde en stadig utjämning från 1860 fram till 1980. Sedan vände det och nu är ojämlikheten mellan regionerna nere på samma nivå som under 1930-talet.

– Vi har fått ett nytt slags regionalt utanförskap som kan hota sammanhållningen i Sverige.

Den förklaring som ges av henne är att perioden mellan andra världskriget fram till 1980-talet hade en solidarisk lönepolitik, och aktiv industripolitik med insatser som stöd till krisbranscher och flyttbidrag.

Det som nu hänt är att tätbefolkade områden gynnas av en allt mer kunskapsbaserad ekonomi. Sådana områden har större arbetsmarknad och lockar till sig välutbildad arbetskraft. Det i sin tur ger ringar på vattnet i form av fler jobb i tjänstesektorn.

Städerna är därför en form av tillväxtmotor och Sverige har en av industrivärldens mest koncentrerade befolkningar, påpekar ekonomiforskaren.

Det regionala BNP toppas av Stockholm medan Gävleborg och Västmanland hör till de som tappat mest.

Förutom Västernorrland har ändå ytterligare ett par norrlandslän faktiskt stigit i rankningen över regionalt BNP, det är Jämtland och Norrbotten.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!