Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Västernorrland – Sveriges bästa vindkraftslän?

Vindkraften i Västernorrland kan fortsätta att växa. Produktionen av vindkraft i Västernorrland ökade med 17 procent under 2011 och länet intar nu plats 16 på Vindkraftslistan, som Svensk Vindenergi sammanställer varje år. Nu bör riksdagen öka ambitionsnivån för den förnybara elproduktionen. Under förra året togs inga nya vindkraftverk i drift i Västernorrland. Sammantaget hade länet 21 vindkraftverk med en total effekt om 23 megawatt (MW) vid utgången av 2011. Västernorrland faller på Vindkraftslistan från plats 15 vid utgången av 2010. Vindkraften är en hörnsten i den svenska energiomställningen.

Ett modernt vindkraftverk på land kan förse mer än 1 000 hushåll med förnybar och utsläppsfri el. Utbyggnad av vindkraften minskar sårbarheten i det svenska energisystemet, sprider ägandet och ökar konkurrensen i elbranschen. Alliansregeringen konstaterar att en ökad export av kolsnål el från Sverige till våra grannländer ersätter kolkraft och därmed minskar de totala utsläppen av växthusgaser.

Genom utbyggnaden av vindkraft i Västernorrland bidrar länet alltså till att möta det ständigt växande klimathotet, samtidigt som elpriset pressas för konsumenterna. Vindkraften är en framtidsbransch som även kan bidra till nya arbetstillfällen i länet. Under 2011 ökade vindkraften i Sverige kraftigt och producerade 6,1 terawattimmar (TWh) el, vilket var mer än en genomsnittlig svensk kärnkraftsreaktor. Om man räknar installerad effekt i Västernorrland har Härnösand mest vindkraft, medan flera kommuner ännu inte har påbörjat utbyggnaden av vindkraft. I hela landet finns det nu vindkraft i 154 kommuner.

Om denna positiva utveckling fortsätter kan riksdagens planeringsram på 30 TWh vindkraft år 2020 förverkligas. Det skulle det motsvara cirka 20 procent av Sveriges elanvändning. För att lyckas med det behövs ytterligare 2 500-3 500 nya vindkraftverk, vilket kan jämföras med Danmark där det redan finns 5 000 vindkraftverk på en landyta som inte är större än Jämtland. Vindkraften växer snabbare än vad någon hade kunnat föreställa sig. Men om utbyggnaden av förnybar el ska kunna fortsätta måste riksdagen snarast höja ambitionsnivån i det så kallade elcertifikatsystemet som kvoterar in förnybar elproduktion. Samtidigt måste elnäten förstärkas. Kommer kommuner, företag och allmänhet i Västernorrland att se till att länet går i spetsen för vindkraftsutbyggnaden och klättrar på Vindkraftslistan?

Annika Helker Lundström

Vd Svensk Vindenergi

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel