Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

Akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus kommer av allt att döma inte att öppna igen efter den nuvarande sommarstängningen. Anledningen är brist på läkare och sköterskor.

Annons

TV: Under onsdagseftermiddagen sände vi live med anledning av nyheten om den akuta kirurgin. Se reprisen i spelaren nedan.

– Som det ser ut idag kommer avdelningen inte att vara på samma sätt som tidigare, säger länsklinikchefen för kirurgin, Leif Israelsson.

På samma sätt, är din bedömning att ni kan öppna akuta kirurgin efter sommaren, eller inte?

– Det kan jag inte veta utan det får vi se när det närmar sig. Men vi kan inte öppna som det ser ut i dag.

Anledningen enligt Leif Israelsson är inte bara brist på läkare, utan kanske framför allt sköterskor.

Har ni gjort avrop och söker ni efter personal för att lösa det här?

– Självklart söks det efter personal.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Två veckor har snart gått och då återstår fyra veckor av sommarstängningen för akut kirurgi och ortopedi i Sollefteå.

När det gäller akuta ortopedin är det redan klubbat och klart i landstingsfullmäktige att den enheten ska flyttas till Örnsköldsvik.

Nu talar alltså det mesta för att de kommer att stänga den akuta kirurgin också och det är i så fall ännu ett hårt slag mot Sollefteå sjukhus.

– Läget är besvärligt och det är tveksamt om det går att lösa, medger Leif Israelsson som betonar att de dock kommer att fullfölja planerna på elektiv ortopedi, planerade operationer, i Sollefteå.

Läs också: Insändare: Sällan har jag varit så bedrövad att behöva säga "vad var det jag sa"

Leif Israelsson, länsklinikchef.

Mårten Svensson, specialistläkare allmänmedicin vid Sollefteå Hälsocentral och även studierektor för AT-läkare i Ådalen, rasar över planerna. Men han är absolut inte förvånad utan det här är någonting som han förutspått under en längre tid:

– Det är beklämmande, för jävligt helt enkelt, dundrar han.

– När man gick till val var löftet att det skulle finnas tre fullvärdiga akutsjukhus i länet även i framtiden. Det första man gjorde efter valet var att påbörja nedmonteringen av sjukhuset i Sollefteå. Jag hoppas väljarna kommer ihåg det nästa gång de går till valurnan.

– De ansvariga spelar ett dubbelspel och mörkar sanningen. Klinikcheferna visar sig aldrig och bryr sig inte om Sollefteå sjukhus. De vill helst flytta allt till Sundsvall.

Mårten Svensson är övertygad om att, försvinner även akuta kirurgin, så blir det ännu svårare att rekrytera personal till Sollefteå. Inte minst AT-läkare:

– Det kommer helt klart att försvåra rekryteringen för oss eftersom AT-läkare ogärna vill flytta mellan sjukhusen under sin praktikperiod. Det är oerhört tråkigt med tanke på att primärvården i Ådalen har högst ranking i hela landet.

Nu vill Mårten se förändringar i styret av landstinget i Västernorrland. Han skräder inte orden utan tycker att det är dags att Nina Fållbäck Svensson, förvaltningschef för specialistvården i Västernorrland, samt länsklinikcheferna Leif Israelsson och Johan Nilsson, sparkas från sina poster.

Läs också: Specialistläkare: Medveten strategi bakom nedläggning i Sollefteå

Mårten Svensson

Fler kommentarer om att den akuta kirurgin inte ser ut att öppnas igen i höst

TV: Kommunalrådet kommenterar nyheten om akuta kirurgin: "Skandalöst att göra så här"

TV: Oppositionspolitiker kritisk: "Det finns en dold agenda för att kunna stänga sjukhuset"

TV: Patienten Juha om stängningen: "Handlar om människoliv – går inte att mäta i pengar"

Mer läsning