Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler lämnar frikyrkorna på landsorten – storstäderna vinnare

Medlemmarna flyr frikyrkorna – på landsorten. I de flesta storstäderna däremot ökar medlemsantalet. I Kramfors har kyrkorna förlorat var femte medlem medan de i Sundsvall vuxit med sju procent.

Annons

Frikyrkorna tappar medlemmar i ett mer sekulariserat samhälle.

I Västernorrland har 27 församlingar lagt ner sin verksamhet under åren 2010-2015. I hela landet har 336 församlingar lagts ner.

Samtidigt visar det sig att frikyrkorna som finns på landsbygden förlorar medlemmar. Men i Sveriges storstäder, bland annat Sundsvall, ökar istället medlemsantalen. Undersökningen har gjorts av EFK, evangeliska frikyrkan.

– Det startas ofta migrantförsamlingar i de större städerna, berättar Øyvind Tholvsen från EFK om resultatet i undersökningen.

Läs också: Biskop försvarar kritiserad handbok

Västernorrland är ett län där medlemsantalet tidigare varit högt. De senaste fem åren har siffran sjunkit med 5,2 procent.

– Det sker en allmän nedgång för folkrörelserna i Sverige nu, och frikyrkorna är då några som drabbas, berättar Øyvind Tholvsen.

Läs också: Pastor som känner sig som både viking och känguru

Att medlemsantalet ökar i storstäder men minskar på gledbygden tror Øyvind Tholvsen beror mycket just på sekularisering men även nystartade migrantförsamlingar. I storstäderna är sekulariseringen som mest utbredd men där finns även många migranter. Migranter som startar sina egna församlingar och samlas kring frikyrkan.

– Den utvecklingen är inte lika utbredd på glesbygden, säger Øyvind Tholvsen.

Läs också: Delade meningar om imamutbildning

Kommunvis: Så har medlemsantalet förändrats procentuellt 2010-2015

Härnösand: +5%

Kramfors: -23%

Sollefteå: -15%

Sundsvall: +7%

Timrå: +4%

Ånge: -6%

Örnsköldsvik: -10%

Mer läsning

Annons