Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler svenskar drunknar – det här kan du göra för att minska riskerna

Västernorrland följer trenden i Sverige med en ökning av drunkningsolyckor. Under de tre senaste åren har det skett fler drunkningar i länet än det gjort på tio år. "Att ha stor uppsikt över sina barn och att bära flytväst är det bästa sättet att förebygga olyckor", säger Ulf Larsson på Sjöräddningssällskapet i Sundsvall.

Annons

Nu när sommaren och semestrarna är i full gång så är det även högsäsong för olyckor i vattnet.

– Det behövs inte lång tid för att ett barn ska drunkna och det behövs definitivt inte djupt vatten. Det räcker med att ansiktet kommer under ytan, säger Ulf Larsson sjukvårdsutbildningsansvarig på Sjöräddningssällskapet i Sundsvall.

Ulf rekommenderar alla föräldrar som är och badar med sina barn att lägga ifrån sig sin mobiltelefon, då full uppmärksamhet hela tiden är väldigt viktigt.

– Man måste verkligen ha respekt för vatten då det kan gå fel väldigt fort, säger Ulf Larsson.

De flesta som drunknar är personer som saknar eller har fel typ av flytväst. Att tänka på är också att flytvästar är en färskvara.

Gamla och medelålders män är de som i störst grad är utan flytväst på sjön och även de som råkar ut för flest drunkningsolyckor.

– Alla barn som vistas på havet ska ha en så kallad räddningsväst, som gör att de vänds till ryggläge om de faller i vattnet, säger Ulf Larsson.

Per-Arne Håkansson, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet

Det goda vädret bidrar till antalet olyckor på sjön, ju fler som vistas vid havet desto fler olyckor sker.

– Vi ser en klar ökning på larm vi får åka ut på under helger när folk är lediga och när vädret är fint, säger Per-Arne Håkansson, frivillig sjöräddare på Sjöräddningssällskapet i Sundsvall.

Att inte vara ensam vid vattnet – vare sig man badar eller när man fiskar. Om någonting händer är det väldigt viktigt att få upp den nödställde så fort som möjligt och påbörja hjärt- och lungräddning om det behövs.

Senast på midsommarafton drunknade en äldre man i Inre hamnen i Sundsvall.

Läs mer: Man i 80-årsåldern drunknade i inre hamnen – upptäcktes liggande i vattnet

Sjöräddningssällskapet är ute med sin båt

Linus Svedin kastar ut en livboj

Mer läsning