Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anställda reste för miljonbelopp – biskopen efter granskningen: "Inte konstigt att det blir höga siffror"

Kyrkopolitiker och anställda inom Härnösands stift har rest för drygt 2,4 miljoner kronor sedan 2010. "Vi är en stor arbetsgivare och då är det inte konstigt att det blir höga siffror", säger biskop Eva Nordung Byström.

Annons

– Svenska kyrkan är en av Sveriges största organisationer och tittar vi bara på vårt stift så är vi 50 arbetsgivare, över 1000 anställda och över 2000 förtroendevalda. Och den här granskningen visar ju personalstudieresor som gjorts i de här grupperna under fem års tid. Så det är inte så konstigt att det blir höga siffror, säger biskop Eva Nordung Byström och fortsätter;

– Sen får det inte förekomma att de regler och riktlinjer som finns inte följs, för då har man ju misskött sitt ansvar i församlingarna och då handlar det om både tjänstemän, förtroendevalda och revisorer som inte har skött sitt jobb i så fall.

Sammanlagt rör det sig om resor till en kostnad på över 900 000 kronor för församlingar från Västernorrland. Inom Härnösands stift, där även församlingar från Jämtland ingår landar summan på drygt 2,4 miljoner enligt P4 Västernorrland.

Efter en resa som Timrå församling gjort till Berlin kunde det inte presenteras något program för resan, eller hitta några bokförda kvitton. Resan ska ha kostat över 160 000 kronor.

– Av den information som jag har fått så handlar det om ett väldigt litet antal där det möjligtvis kan ha gått fel och det gör mig lite förundrad. Vem har inte skött sitt jobb eller har man inte lämnat in någon redovisning. Jag kan inte förstå hur man kan godkänna något som inte redovisas med kvitton, säger Eva Nordung Byström.

Hon säger att hon välkomnar granskningar av det här slaget.

– Det ska vi tåla och det kan vara en spark i baken i rätt riktning, om det är någon som av brist i kompetens eller i sitt arbete inte sköter sig. Det ska skötas professionellt så har det skett med slarv eller fusk så är det ju ingenting som jag stödjer, säger hon.

Läs mer: Församlingar från Västernorrland reste för över 900 000 kronor: "Behövde komma bort och prata ostört"

Mer läsning

Annons