Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bäst och sämst på klimatanpassning – så bra är din kommun

Sundsvall är bästa kommunen i länet och Härnösand bästa i landskapet på klimatapassning. Skillnaderna hur långt kommunerna hunnit är stora. De som inte förbereder sig riskerar dyra klimatskador i framtiden.

Annons

Trots att 98 procent av alla kommuner tror de kommer att påverkas av klimatförändringarna har var femte kommun inte alls börjat anpassa sig efter den nya verkligheten.

Läs mer: Så vill eleverna rädda klimatet

I Västernorrland ser det med något undantag ändå ganska bra ut i rankningen, vi ligger betydligt bättre till än grannlänet Västerbotten.

Härnösand har stigt från plats 61 till 23 och Sundsvall från 18 till 13. Kramfors har tappat lite men ligger ändå ganska bra till.

I Ånge släpar man dock efter, men är ändå långt ifrån "sämst i klassen".

190 av Sveriges 290 kommuner har deltagit i undersökningen. I Västernorrland är det bara Örnsköldsvik som inte finns med.

Kommuerna har hunnit olika långt i arbetet med att anpassa sig efter ett förändrat klimat.

Kartläggningen har gjorts av IVL Svenska Miljöinstitutet och Svensk Försäkring.

– Klimatanpassningen hos Sveriges kommuner går alldeles för långsamt. Även om vissa kommuner är mer sårbara än andra, så kommer hela landet att drabbas av klimatförändringar. Beredskapen måste öka för exempelvis värmeböljor, jordskred och häftiga skyfall, säger Philip Thörn på IVL Svenska Miljöinstitutet.

Ganska genomgående är att stora kommuner och kommuner ligger bra till. Det gäller även kommuner med anknytning till kusten. Bäst av alla är Vännersborg, följt av Lomma och Uppsala.

Rankningen bygger på en rad olika parametrar och undersökarna själva betonar att det för kommunernas egen del är viktigt att ta frågan på allvar.

De klimatrelaterade skadorna är redan omfattande. Vi riskerar att få betydligt fler och dyra skador som drabbar enskilda försäkringstagare och samhället i stort om vi inte om vi inte förbereder Sverige för extremare väder, säger Anna Rudérus på Svensk Försäkring.

Så här ligger kommunerna i länet till. Placering och poäng inom parentes

Sundsvall 12 (27,5)

Härnösand 23 (24,5)

Kramfors 51 (15,5)

Sollefteå 67 (13)

Timrå 116 (7,5)

Ånge 155 (4)

Örnsköldsvik –

Mer läsning

Annons