Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Björnexpert: "Kraftig tillväxt av björnstammen i Västernorrland"

Drygt 350 björnar, så många finns det bara i Västernorrland. En överraskande och kanske också skrämmande utveckling som skett de senaste åren, menar Jonas Kindberg, ansvarig för Skandinaviska björnprojektet. Det skriver SVT Nyheter Västernorrland.

Annons

Den oväntade tillväxten av björnstammen i länet framkom i samband med vargsymposiet i Vålådalen på tisdagen, skriver SVT Nyheter Västernorrland.

I dag ska det enligt experter finnas över 350 björnar i björnstammen i Västernorrland.

Jonas Kindberg har en teori om varför antalet ökat så kraftigt.

– Vi har haft en invandring från Jämtland och sedan har man fått egna honor som reproducerar sig och då kan tillväxten gå ganska fort, säger han till SVT.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Han menar också att björnarna kan komma att röra sig mer bland människor, vilket kan väcka rädsla hos befolkningen i länet.

– Vi har en vandring mot kusten så konfliktnivåerna kan öka när de kommer in mot jordbruksområden med mera människor och risk för skador på tamdjur och grödor.

Han menar att det nu är upp till länsstyrelsen att genom jakt se till att björnstammen minskar. Han förstår att människor kan bli rädda av informationen men menar att rädsla för björn är onödigt. Däremot ska man ha respekt för de stora djuren.

– Rädslan kanske ökar när man har björn som finns mycket närmare bebyggelsen, det har vi sett i andra studier, säger Jonas Kindberg.

Mer läsning

Annons