Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brexit hotar jobb i Västernorrland – Handelskammaren: "Dyrare och krångligare"

Brexit kommer att ha en stor påverkan på Västernorrland. Hela tio procent av länets export går till Storbritannien.
"Jobb kommer att vara hotade", säger Oliver Dogo, vd på Handelskammaren Mittsverige.

Annons

Västernorrland är ett av de mest utsatta länen i Sverige.

Speciellt för träindustrin som är en viktig inkomst för länet. För SCA står EU för mer än hälften av marknaden, medan Storbritannien är den näst viktigaste av alla EU-länder. Men vad som kommer att hända nu är det svårt att sia om.

– Till en början ser vi en skakig börs och ett fall för det brittiska pundet. Hur det ser ut på lång sikt är det svårt att säga. Det beror till stor del på hur snabbt och bra förhandlingarna mellan EU och Storbritannien utvecklar sig, säger Oliver Dogo.

Det kommer att dröja två till fem år innan vi kommer att märka någon förändring för Västernorrland. Om utträdet går igenom finns riskerna för att jobb kommer att försvinna.

– Jobb kan komma att hotas ifall det blir dyrare och krångligare för britterna att handla av Sverige. Det gäller då om vi inte kan hitta någon annan marknad för våra varor, säger Oliver Dogo.

Blir utträdet verklighet kommer det att krävas omförhandlingar av frihandelsavtalen. För tillfället är det mycket uppförda känslor i EU och de stora länderna kan motsätta sig frihandelsavtal som skulle kunna vara gynnsamma för Sverige.

– Det är som vilken skilsmässa som helst. I början finns det mycket känslor men i slutändan ligger det i allas intresse av att hitta en lösning, säger Oliver Dogo.

Sammanfattningsvis skulle ett utträde leda till krångligare och dyrare handel, både för import och export.

– Det viktigaste nu för företagen är att hålla en god kontakt med sina kunder i Storbritannien, säger Oliver Dogo.

Läs också: Krönika (S): Brexit blev ”Regrexit"

Mer läsning

Annons