Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Då öppnar deklarationen och så kan du få skatteåterbäringen tidigare

På tisdagen öppnar deklarationen för året och då kan du se om du får mer pengar att lägga i skattkistan – eller om du tvingas betala tillbaka.
Det finns även chans att få tillbaka pengar redan i början av april.

Annons

Det går att deklarera i Skatteverkets app eller på Skatteverket.se från klockan 07.00 på tisdagen, skriver man i ett pressmeddelande.

Nästan åtta miljoner personer ska deklarera i år. Alla som har BankID kan gå in i Skatteverkets app eller på Skatteverket.se och deklarera från den 20 mars.

– Alla kan deklarera digitalt, både de som ska godkänna och de som ska ändra eller lägga till uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Vissa har chansen att få skatteåterbäringen redan i början av april. Om man har deklarerat digitalt före den 28 mars utan att göra ändringar och dessutom har anslutit sig till en säker digital brevlåda för myndighetspost, har man chansen att få skatteåterbäringen redan i början av april.

Alla andra som deklarerar digitalt har möjlighet att få pengar tillbaka före midsommar. Förra året deklarerade sex miljoner personer digitalt.

– Den som deklarerar digitalt via Skatteverkets app, e-tjänst, telefon eller sms får förutom möjlighet till tidig återbäring även en kvittens på att deklarationen är inlämnad, vilket många tycker känns tryggt, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket, i pressmeddelandet.

Den som ska ändra eller lägga till uppgifter, exempelvis då bostad eller värdepapper har sålts eller om näringsverksamhet ska redovisas, rekommenderas att använda e-tjänsten på Skatteverket.se. Där är fler uppgifter ifyllda och den nya skatten räknas ut direkt. Risken för fel är därmed väsentligt mindre än för den som deklarerar på papper.

Nytt för i år är att företagare som tar hjälp av en redovisningsbyrå för att deklarera kan få hela sin deklaration ifylld digitalt av byrån och sedan själv skriva under digitalt på Skatteverkets webbplats.

Skatteverket påminner även om att inte glömma bort att anmäla sitt bankkonto för utbetalning om det inte redan finns – för att kunna få en eventuell skatteåterbäring automatiskt utbetalad.

Sista dagen att deklarera är den 2 maj.

Mer läsning

Annons