Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Därför minskar cellproven i Västernorrland – nu gör landstinget en kraftinsats

En extra satsning har gjorts under våren på gynekologiska cellprover i Västernorrland. "Det ska visa sig i nästa års statistik", säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

Annons

Västernorrland rasar i statistiken över cellprovtagningar. I fjol undersöktes bara åtta av tio kvinnor i de aktuella åldrarna 23-60 år.

Elva procent fick ingen kallelse alls. Det motsvarar fler än 3900 kvinnor som egentligen skulle ha undersökts.

– Vi har noterat nedgången under flera år och varit väldigt fundersamma vad den beror på. Orsaken är att vi inte har hunnit med att provta alla kvinnor som vi borde ha hunnit provta, säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

– Det har vi nu åtgärdat 2016. Varför vi har provtagit för få vet jag inte. Men under våren har vi gjort en ordentlig insats och håller på att provta ikapp. Så vi är inte alls ute och cyklar på något sätt utan vi håller på att skärpa oss.

Läs också: Färre kvinnor kallas till cellprovtagning – "De har totalt tappat greppet"

Anna Enander tackar statistiken för att man har fått upp ögonen. Allvaret i att nästan 4000 kvinnor inte har kallats och inte har undersökts i tid är oklar.

– Det vet vi inte. Vi har ingen aning om det påverkar deras sjuklighet. De flesta cellprov är i och för sig normala men det viktiga är att hitta dem som inte är normala.

– Det kan vara så att vissa kvinnor får sina utredningar försenade av det här. Men det handlar inte om att hitta cancer. Det här är en förebyggande verksamhet. Det handlar om att skydda mot cancer, uppger Anna Enander.

Extra provtagningar under våren 2016 ska synas i  siffrorna 2017.

Förseningen bedömer hon är max ett halvår. Det är kort tid i förhållande till långsamt växande cancer.

Flera landsting slopar avgifterna för cellprov. Västernorrland går åt andra hållet och höjde i april från 150 till 200 kronor.

Anna Enander förordar att avgiften ska bort.

– Ja, absolut. En så här oerhört effektiv och bra förebyggande verksamhet ska inte bero på om man har pengar eller inte. Vi skickade in en protest. Men det brydde de sig inte om.

Läs mer: "Hur många ska hinna dö?" – stark kritik mot avgift för cellprov

Läs mer: Landstingets cellprovvecka – "En billig livförsäkring"

Läs mer: Cellprover i Norrbotten analyserades felaktigt

Mer läsning

Annons