Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Debut för cellprovsveckan – informerar om prover som räddar liv: "En billig livförsäkring"

För Landstinget Västernorrland är det en speciell vecka. En vecka att uppmärksamma vikten av cellprov. "Att ta cellprov är en förebyggande verksamhet, vi förhindrar cancer", säger överläkare Anna Enander.

Annons

Eva Larsson är barnmorska i Sundsvall. Hon poängterar vikten av att gå på sina provtagningar.

Vecka 20 är en särskild vecka för norrlandstingen Västernorrland, Västerbotten, Region Jämtland-Härjedalen och Norrbotten. Denna vecka genomförs den så kallade cellprovsveckan, som syftar till att uppmärksamma kvinnor om vikten av att gå på sina cellprovstagningar regelbundet.

– Veckan genomförs i större delar av Sverige för att uppmärksamma kvinnor på vikten att gå på sina cellprovstagningar. Det är i gruppen som inte går på sina prover som livmoderhalscancer framför allt dyker upp, säger Anna Enander, överläkare på kvinnokliniken i Sundsvall.

Livmoderhalscancer kan upptäckas tidigt och behandlas om cellproven tas regelbundet. Av de kvinnor som varje år insjuknar är majoriteten de som inte går på sina kontroller.

– Vi vet inte riktigt varför kvinnor uteblir. Jag hör hela tiden att det har varit en tid som inte passat och att det i slutändan inte blivit av. Det är väl kanske så att om man inte har besvär tänker man inte på att ta cellprov. Vi vet att cellförändringar kanske inte ger ifrån sig besvär förrän det är för sent, säger barnmorska Eva Larsson.

I Birsta City finns en monter uppsatt. Där går det att få information om livmoderhalscancer och även om hur ett cellprov går till.

Varje år drabbas 450 kvinnor i Sverige av livmoderhalscancer och av dem är det 150 stycken som avlider.

Det har blivit en stor minskning av antalet fall av livmoderhalscancer, i och med att kvinnor går på sina cellprovskontroller.

– Sedan provtagningen infördes på 60-talet har antalet cancerfall sjunkit med 70 procent, säger Anna Enander.

I år kommer Landtinget Västernorrland finnas på plats i köpcentrum i Sundsvall och Örnsköldsvik för att informera om vikten av cellprovstagningar.

I Sundsvall finns barnmorskorna Kajsa Lindqvist och Eva Larsson på plats för att informera om cellprov och livmoderhalscancer.

Denna vecka finns bland annat barnmorskorna Eva Larsson och Kajsa Lindqvist från Landstinget Västernorrland på plats i Birsta City.

– Vi ger information om cellprovstagning. Vi står här under den här veckan just för att uppmärksamma fler kvinnor att ta cellprover. Cellprov räddar liv, jag brukar säga att det är en billig livförsäkring, säger Eva Larsson.

Förhoppningen är att cellprovsveckan ska bli en återkommande kampanj varje år.

Mer läsning

Annons