Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Drömscenariot – här är länets läkarkår om tio år: "De är vår framtid"

Landstinget i Västernorrland sänder tydliga signaler att de vill satsa på befintliga AT-läkare i länet.

Annons

Länets studierektorer för AT-läkare inom primärvården  Mårten Svensson Sollefteå, Anna Falk Medelpad/Härnösand och Knut Meidell Örnsköldsvik var lyriska över uppslutningen vid AT-läkarnas internat i Kramfors.

Det gör de bland annat genom att avsätta tid för dem under två heldagar där alla från allmän medicin kursar och utbyter erfarenheter med varandra.

Läs också: Mårten Svensson: Allt tyder på att landstingets besparing blir en fördyring

Den här för allmän medicin unika sammankomsten var förlagd i Kramfors.

– Det här är en stor apparat. Dels att samla alla här under två dagar och samtidigt plocka bort dem från den dagliga verksamheten. Men det har gått smidigt inte minst tack vare alla specialistläkare som klivit in och tagit ansvar för AT-läkarnas jobb, säger studierektorerna för länets AT-läkare, Knut Meidell Örnsköldsvik, Mårten Svensson Sollefteå och Anna Falk Medelpad/Härnösand.

Läs också: AT-läkaren Johan föredrar mindre sjukhus

AT-läkarna beskrivs som livsnerven i hela systemet och från idag och framåt känns det särskilt angeläget för Landstinget i Västernorrland att slå vakt om den här arbetskraften genom att de står inför en ganska omfattande generationsväxling.

– Det är många som går i pension framöver och då måste det finnas yngre läkare som kan kliva in och ersätta.

Det här är tredje året som landstinget gör den här satsningen. Det är psykiatrin och medicin som haft tidigare internat:

– Programmet vi genomför de här dagarna är primärvårdsvinklat. Vi har bland annat belyst infektioner i öppenvården, diskuterat olika patientfall och haft föreläsningar.

– Besök har vi också haft av bland annat ST-läkaren Sofia Åhman som tjänstgör i Arvidsjaur/Arjeplog som pratade om glesbygdsmedicin och Elisabeth Skagius som är länsövergripande studierektor.

Knut, Mårten och Anna beskriver det här internatet i Kramfors som ett fantastiskt positivt grepp:

– De här AT-läkarna är vår framtid. Drömscenariot är att de här utgör läkarkåren i Västernorrland om tio år.

Mer läsning

Annons