Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrare sjukresor och sämre högkostnadsskydd – så ska landstinget spara pengar och miljö

Sjukresor i egen bil och taxi blir dyrare. Samtidigt höjs taket i högkostnadsskyddet för resorna till 1600 kronor. Det är landstingets linje – som kritiseras direkt av handikapprörelsen.

Annons

Vid årsskiftet höjdes avgiften på akuten till 400 kronor. Därefter höjdes andra patientavgifter till 200 kronor i april när enhetstaxa infördes. Nu går landstinget vidare med sjukresorna.

Egenavgiften för alla resor som inte görs med buss eller tåg höjs till 100 kronor. Det vanligaste i dag är egen bil eller taxi som kostar 60 respektive 80 kronor för var och en per resa.

I samma veva höjs högkostnadsskyddet för sjukresor från 1200 kronor i dag till 1600 kronor per tolvmånadersperiod. När man når den nivån blir resorna gratis.

Egenavgiften för sjukresor i egen bil och taxi höjs till 100 kronor i Västernorrland.

Det här är förslag som läggs samtidigt i landstingets folkhälso-, primärvårds- och tandvårdsnämnd och landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd nu på fredag.

Tanken är att landstingsfullmäktige då kan de ta de avgörande besluten i slutet av juni så att ändringarna kan träda i kraft redan i juli.

Landstinget räknar med att spara 3 miljoner kronor om året. Men ett viktigare mål verkar vara att fler ska ta buss eller tåg till sjukhus och vårdcentraler.

I ett särskilt sjustegsprogram slås fast att sjukresorna på så sätt blir mer klimatsmarta, mer trafiksäkra och billigare både för landstinget och patienten.

Fördyringen slår hårdast mot dem som har många sjukresor. Inom HSO, handikappförbundens samarbetsorgan, i Västernorrland protesterade man mot enhetstaxan. Man är inte glada över resorna heller.

– Jag förstår att de måste dra in pengar och visst är kollektivtrafik bra för miljön. Men att ta sig ut från en buss med kryckor exempelvis är inte så jäkla lätt, kommenterar Nils-Erik Jonsson, ordförande i HSO Västernorrland.

Nils-Erik Jonsson i HSO Västernorrland är kritisk.

Lokalt i Sundsvall ifrågasätter han hur en patient på tåg tar sig från Sundsvalls centralstation till sjukhuset. Nästa problem är hur den som kommer med buss tar sig från busstationen Navet till sjukhuset.

– Folk som inte kan miljön och kommer till Sundsvall kanske för första gången och dessutom är sjuka och handikappade, hur lätt är det egentligen? Oavsett vilket sjukhus vi talar om borde det vara anslutningsbussar som går till sjukhuset, säger Nils-Erik Jonsson.

Läs också: Stark kritik mot avgift för cellprov – hur många ska hinna dö?

Egenavgifter och högkostnadsskydd för sjukresor är oförändrade sedan 2008 i Västernorrland. Landstingets kostnader för sjukresor har sedan dess ökat med ungefär 40 procent.

Västernorrland har i dag lägsta egenavgifter och lägst högkostnadsskydd av de fyra Norrlandstingen.

Mer läsning

Annons