Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter en känslofylld vecka – nu åker Solbritt till Umeå igen för att opereras: "Det är nervöst"

Förra veckan skulle Solbritt Björkstrand från Sundsvall opereras för cancer – men fick vända i dörren när hon kom till Universitetssjukhuset i Umeå. Efter att hennes fall uppmärksammats fick Solbritt en ny tid – och nu är det ändå dags för operation. Vi träffade henne inför avresan till Umeå.

Annons

TV-klippet: Här berättar Solbritt om känslorna inför operationen. "Det är oroligt, jag har aldrig känt så inför en operation som jag gör nu."

Solbritt Björkstrand hade en planerad operation för sin bukspottkörtelcancer, men efter att ha väntat i timmar fick hon åka hem utan operation och utan besked om när hon skulle få återvända.

– Att få åka därifrån utan att få veta någonting alls var hemskt, han sa ju inte ens att det skulle kunna tänkas bli en operation längre fram, säger dottern Annelie Hålén.

Läs också: Solbritt nekades operation trots tillgängliga vårdplatser:" Vi måste prioritera de som är akut sjuka"

Bara ett dygn senare, efter att nyheten om Solbritt Björkstrand fått stor massmedial uppmärksamhet, hörde en sjuksköterska av sig och berättade att hon skulle få komma tillbaka veckan därpå och genomföra operationen.

– Man undrar ju hur det skulle ha blivit om vi inte fått uppmärksamheten i media till exempel, fortsätter Annelie Hålén.

Läs också: Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Och även om Solbritt har fått en ny tid för operationen så känner hon sig helt slut efter veckan som gått.

– Alla tankar bara snurrar runt, man känner sig helt slut, det känns väldigt jobbigt, berättar Solbritt Björkstrand.

– Ja, det känns knappt som om man har fått sova något alls, fyller dotter Annelie Hålén i.

Ledare: Marcus Bohlin: Har du någon som pratar för dig om du blir sjuk?

Anledningen till att Solbritt fick vända om och åka hem igen var att det fanns andra operationer som var prioriterade högre. Hennes operation ansågs inte vara akut, även om den typ av cancer Solbritt Björkstrand har är väldigt aggressiv.

– Det kanske är för sent för en sådan här operation, det vet vi inte förrän de har fått se tumören. Vi vet ju inte hur det här kommer påverka mamma, det kanske innebär att hon får kortare tid att leva.

Under samma vecka blev även tre andra canceroperationer inställda och det enligt Malin Sund, tillförordnad verksamhetschef på kirurgcentrum på Norrlandsuniversitetssjukhus, på grund av personalbrist.

– Som undersköterska själv så ser jag bristen på personal, det finns ju inga specialistsjuksköterskor i dag. Det är för få som vill bli det. Man tjänar ju mer i dag om man arbetar i en fabrik. Vi behöver den här personalen inom vården, säger Annelie Hålén.

Stödet har varit enormt från olika håll. Solbritt Björkstrand berättar hur glad hon är över att få ha sin dotter och sina barnbarn vid sin sida under en sådan här jobbig tid.

– Jag är så glad och tacksam över att jag inte är ensam. Tänk på dem som inte har någon som kan stötta en, det är hemskt att tänka på hur de hade haft det, säger Solbritt Björkstrand.

Annelie Hålén, som skrev om detta på Facebook när det hände, har fått tusentals meddelanden och massvis med telefonsamtal under veckan som gått.

– Människor visar sådant enormt stöd, jag vet inte hur jag ska kunna tacka alla som hört av sig till oss. Det är till och med två personer som startat insamlingar för mamma.

Mer läsning