Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter granskning: Svenska kyrkan tappar medlemmar i länet

Många har valt att gå ur Svenska kyrkan efter medias rapportering kring dyra resor till bland annat Rom och Istanbul. Bland de som valt att överge kyrkan återfinns även medlemmar från Västernorrland.

Annons

I Sverige har 13 300 personer begärt utträde ur Svenska kyrkan under juni månad. Tidigare år har siffran legat på ungefär 3 000 utträden samma månad. P4 Västernorrland har ringt till 30 av länets 57 församlingar och då har det visat sig att 142 personer lämnat sedan Ekots granskning.

Läs också: Församlingar från Västernorrland reste för över 900 000 kronor: "Behövde komma bort och prata ostört"

Granskningen visade bland annat att kyrkopolitiker och anställda från Härnösands lands pastorat reste till Rom och Istanbul för nära en halv miljon kronor åren 2010 och 2013. Sköns församling i Sundsvall gjorde under 2015 en tredagars resa till Tyskland. Kostnaden uppgick till nära 312 000 kronor.

Enligt P4 Västernorrland har 25 medlemmar lämnat Härnösands domkyrkoförsamling efter den 30 maj. Själevads församling har tappat dubbelt så många medlemmar jämfört med förra året.

Orsaken till att fler väljer att lämna församlingar bedöms vara den granskning som flera medier gjorde i maj och juni, gällande utlandsresor, skriver Svenska kyrkan i ett pressmeddelande.

– Även om det inte var församlingar här i länet som stod i fokus för granskningen påverkas även medlemmarna här av den negativa publiciteten. Men sedan måste man summera hela årets utträden för att se vilken påverkan på medlemstalet detta haft. Negativ publicitet påskyndar ofta ett redan tänkt utträde, säger Kajsa Åslin, pressekreterare på Härnösands stift.

Mer läsning

Annons