Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter stängningen av akutkirurgin – extrainsatta ambulanser kostar miljoner för landstinget

Här ser ni en av landets dyraste ambulanser. De finns i Västernorrland i sex veckor och kostar cirka 2 000 000 kronor. Eller drygt 333 000 kronor i veckan om man så vill.

Annons

Extra ambulansen i Västernorrland kostar landstinget 2 000 000 kronor för sex veckor.

Notan belastar landstinget Västernorrland som en följd av att de stängt akuta kirurgin vid Sollefteå sjukhus i sommar och därigenom tvingats sätta in en extra ambulans.

– Jag uppskattar kostnaden till en och en halv till två miljoner kronor med personal. Sedan tillkommer saker som service och drift, säger Anders Lundin, länsverksamhetschef för akutmottagning och ambulans.

En intressant jämförelse är också att årskostnaden, alltså över 52 veckor, för en ambulans i Västernorrland ligger på runt sex miljoner kronor. De här sex veckorna utgör alltså en tredje del av hela årskostnaden.

Det var alltså efter landstingsledningens beslut att stänga akuta kirurgin- och ortopedin i Sollefteå under sex veckor den här sommaren som beslutet togs att sätta in en extra ambulans i Västernorrland under den perioden.

– Vilket också var absolut nödvändigt, inflikar Anders Lundin.

Men den här ambulansen kostar minsann landstinget stora slantar. Slutnotan lär landa någonstans runt 2 000 000 kronor, och frågan är om det över huvudtaget finns något ambulansfordon efter landsväg i hela landet som kostar så här mycket pengar.

Det är mycket tveksamt.

En bidragande orsak till att kostnaden skenat iväg är att den här extra ambulansen är bemannad med övertidspersonal under nästa hela perioden. Nästa vecka, den sjätte och sista veckan, kan man för första gången delvis bemanna med ordinarie personal.

Det betyder att personalen - i princip alla från Örnsköldsvik, Härnösand och Sundsvall, som tjänstgjort i den extra ambulansen har fått dubbla timlöner och därigenom har givetvis kostnaderna dragit iväg.

Stängningen vid Sollefteå sjukhus i sommar har också inneburit att väntetiderna efter en ambulans har ökat. Vi har tidigare berättat om Rolf Berglin i Myrdalen, nära Rensjön och Terrsjö tre mil ovanför Ramsele, som med en krossad kota i ryggen fick vänta i fyra timmar på en ambulans.

Finns det någon statistik om väntetider efter ambulans förändrats eller inte under den här stängningsperioden i Sollefteå?

– Tyvärr kan vi inte lämna ut sådan detaljerad information. Då måste vi gå så djupt att det kräver sådana förklaringar och då är vi inne på patientsekretessen, svarar de på SOS Alarms pressjour i Stockholm.

Det finns däremot färsk statistik över antalet ambulanstransporter i Sollefteå och länet totalt och den gäller under de tre första veckorna som akuta kirurgin- och ortopedin var stängd.

– I Sollefteå har det ökat med 20 procent och det är mycket för att vara på en liten station. När det gäller länet i sin helhet är ökningen 10 procent, berättar Marie Nilsson, enhetschef vid ambulanssjukvården i Sollefteå.

Läs också: Sjukt många resor för svårt skadade Rolf

Läs också: AT-läkare riskerar att förlora praktikplats i Sollefteå: Det finns ingen reservplan

Läs också: Överläkare riktar skarp kritik mot ledningen: "Skamligt hur man handskas med sanningen"

Läs också: Akuta kirurgin i Sollefteå hotad även i höst – ser inte ut att kunna öppna igen

Mer läsning

Annons