Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter turbulensen med dyra stafetter – nu ska politiker skriva på alla nya avtal

Landstinget inför kontrasignering av alla bemanningsavtal med hyrläkare och hyrsjuksköterskor. Firmatecknare, en av de två högsta politikerna, måste skriva på i varje enskilt fall.

Annons

Firmatecknare 1: Erik Lövgren (S), landstingsstyrelsens ordförande.

Kontrasigneringen är ett förslag till landstingsstyrelsen från styrelsens personalutskott som leds av Jan-Olov Häggström (S), en av firmatecknarna.

– Vi gav tjänstmännen i uppdrag att skriva fram ett förslag till styrelsen. Vi var helt eniga i utskottet, uppger han.

I dag skriver firmatecknare, Häggström eller landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S), under varje avtal i direktupphandlingar som ligger över 500 000 kronor.

Firmatecknare 2: Jan-Olov Häggström (S), landstingsstyrelsens vice ordförande.

Nyordningen gäller alla bemanningsavtal som skrivs oavsett belopp.

– I fjol var det 835 stycken. Man kan väl gissa att det blir mer än 900 avtal 2016 utan att vara alltför synsk, säger Jan-Olov Häggström.

Bakom ligger de senaste turerna kring hyrsjuksköterskor i Sollefteå från Orange, en inhyrning av tre östeuropiska sköterskor som avslutas i dagarna.

Till detta kommer flera dyra avtal med enskilda läkare som gjordes upp förra året av dåvarande sjukhusdirektör Margaretha Berglund Rödén på egen hand.

Jan-Olov Häggström räknar med att ett beslut att kontrasignera gör att alla nogsamt kommer att följa rutinerna.

– Det är det man inte har gjort. Det finns en gråzon nu där omdömet har sviktat hos en del, det är helt uppenbart. Jag hoppas över tid att det blir en uppstramnming, säger han.

Firmateckarnas utökade uppdrag kan också kopplas till skenande kostnader. Sjukhusvården går 77 miljoner back i år enligt den senaste prognosen. Den största delen härleds till ökat behov av inhyrd personal i form av stafettläkare och stafettsjuksköterskor.

– Där tror jag vi måste få hjälp av media och medborgarna för att skapa tryck in i systemet. Stockholm, Göteborg och Malmö börjar också få problem med stafettläkare. Det kanske ökar trycket.

– Jag skulle hälsa med glädje att media och medborgarna sa att det här är inte okej. Vi är uppe i över en kvarts miljard nu för stafettläkare och stafettsjuksköterskor. Det blir helt orimliga kostnader för skattebetalarna.

Mer läsning

Annons