Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett år som hövding – nu laddar Gunnar Holmgren för prinsessbesök

Prinsessbesök i höst. En kroppspulsåder som brast. Nya jobb i sikte på länsstyrelsen. Gunnar Holmgren har haft ett hektiskt första år som landshövding och blickar fram mot mycket mer.

Annons

En absolut höjdpunkt för kungens förra ståthållare var när nyfödde prins Nicolas förra sommaren utsågs till hertig av Ångermanland.

Länets dopgåva blev en upptäckarpark vid foten av Skuleberget. När parken står klar i höst väntar besök av hertigen och hans mamma, prinsessan Madeleine.

Läs mer: I dag döps hertigen av Ångermanland – här är hertigdömets gåva

– Jag har pratat med dem. De kommer att komma upp i samband med att vi gör någon form av invigning av den här upptäckarparken som vi håller på att jobba med. Det ser vi fram emot, berättar Gunnar Holmgren.

Kung Carl Gustaf, prinsessan Madeleine med prins Nicolas och Christopher O'Neill under dopet i Drottningholms slottskyrka 11 oktober 2015.

Exakt dag är inte fastställd. "Senhösten" är beskedet tills vidare. Om hela familjen inklusive maken Chris O´Neill följer med är oklart, det hänger på datum.

Som chef för ståthållarämbetet på hovet med ansvar för slott och egendomar fick Gunnar Holmgren nära kontakt med kungafamiljen.

Se tv-inslag: Lämnar Stockholms slott och blir hövding

Han var gäst senast vid dopet av prins Oscar och dessförinnan var han med och firade kungen på 70-årskalas på valborgsmässoafton. Kungens konsert med luftgitarr på ett bord i slottet gick dock honom förbi.

– Den delen missade jag tyvärr, det hade varit väldigt spännande att se, skrattar Holmgren.

Presenten från länsstyrelserna gemensamt till Carl XVI Gustaf var att rusta upp en del av Kungsleden.

Under påsken när Gunnar Holmgren vistades i Stockholm föll han plötsligt ihop med svåra smärtor och svimmade. Det visade sig vara ett aortabråck, en brusten kroppspulsåder, som krävde akut operation för att rädda livet. Tack och lov fanns folk i närheten.

Landshövding Gunnar Holmgren berättar om när kropsspulsådern plötsligt brast och han opererades akut.

– Nu är jag helt återställd. Det finns en fördel att råka ut för sånt här. Det är att man blir helt genomgången. Jag är helrenoverad brukar jag säga, kommenterar han i dag tre månader senare.

Läs mer: Landshövdingen till sjukhus med brusten kroppspulsåder

Hur det hade gått om Gunnar Holmgren tuppat av i Härnösand med blodet pumpande ut i systemet går bara att spekulera i. Snabbheten och nära till sjukhus var i varje fall viktig.

Första landshövdingeåret har därmed satt spår i form av ett 15-20 centimeter långt ärr nedåt naveln. Det finns andra spår också, och mer i sikte.

– Det har varit ett väldigt spännande år och väldigt intressant. Det finns väldigt mycket att göra för att utveckla det här länet framgent, säger han och pekar på nyckelord som integration, migration och region.

Ett av många uppdrag: Gunnar Holmgren tas emot av Robert Gyllroth efter första landningen med fjärrstyrt flygledartorn.

Gunnar Holmgren är liksom många landshövdingar i landet tveksam till nya storregioner. Han tycker frågan går för fort fram och i Norrlands fall om fyra län slås ihop blir avstånden gigantiska.

Inte för inte har de fyra hövdingarna i norr skämtsamt lanserat Arlanda som ny residensstad för Norrland. Det är enda platsen med rimliga kommunikationer att mötas på i dag.

Läs mer: "Hellre Härnösand än Sundsvall som residensstad"

Risken finns att Härnösand försvinner helt på landets länsstyrelsekarta. Men Gunnar Holmgren ser möjligheter.

– Oavsett måste man som jag ser det ha ett kompetenscentrum i Härnösand, alltså en länsstyrelsedel i Härnösand. Sedan kan andra länsstyrelsedelar finnas i Östersund, Umeå och Luleå. Det är bästa sättet.

– Som jag ser det ska Härnösand ha minst lika mycket arbetstillfällen som i dag, kanske till och med mer beroende på om staten är beredd att decentralisera ut verksamhet till länen.

Mer läsning