Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett liv av arbete och ledarskap är över

Thorbjörn Fälldin, Sveriges statsminister 1976-1982 och en av svensk politiks största under 1900-talet, är död.

Annons

Centerpartiledaren Thorbjörn Fälldin röker pipa utanför huset hemma på gården Ås i Ramvik på valdagen 1973.

Den ångermanländske fårbonden kommer inte att gå till historien som en av våra stora statsministrar sett till den genomförda politiken. I jämförelse med både tidigare och senare ministärer var reformtakten inte särdeles hög och övergången mellan 70- och 80-tal präglades av lågkonjunktur och stigande arbetslöshet. Fälldins tid i Rosenbad upptogs dessutom till stor del av att försöka hålla ihop en regeringsovan trepartikoalition som sprack, återkom och sprack igen.

Fälldins Centerparti, som 1973 nådde rekordnoteringen 25,1 procent i riksdagsvalet, var nere på 15,5 procent när Thorbjörn Fälldin tvingades lämna in sin sista avskedsansökan som statsminister efter valet 1982. Efter valet 1985 – där Centerpartiet sjönk till 12,4 – meddelade Centerpartiets valberedning att Thorbjörn Fälldin inte skulle nomineras till en ny period som partiledare. Fälldin tog konsekvenserna av detta, avgick och återvände hem till gården.

Sverige ca 1970. Den borgerliga oppositionens partiernas partiledare fr. v. Gösta Bohman, Moderata samlingspartiet, Thorbjörn Fälldin, Centerpartiet, och Gunnar Helén, Folkpartiet.

Trots detta – eller kanske tack vare detta – är Thorbjörn Fälldin en av vårt lands stora politiker. Han vågade och ville ta strider, var beredd att ta konsekvenserna av att förlora och var villig att komma tillbaka och kämpa på nytt. Det gör bara riktiga ledare.

Thorbjörn Fälldin kommer att bli mest ihågkommen för att han vågade säga och vågade sätta stopp. Han bröt det långvariga socialdemokratiska maktinnehavet och visade att det fanns alternativ till det som folk i över 40 år trott varit det ”eviga” regeringspartiet.

Den sovjetiska U-båten U137gick på grund i Gåsefjärden utanför Karlskrona. I samband med detta gav Fälldin order:

Som enskild händelse är nog Thorbjörn Fälldins ”hållgränsen”-order, i samband med att en sovjetisk ubåt i oktober 1981 gick på grund i ett militärt skyddsområde utanför Karlskrona, det som står ut. När det väl gällde som mest tvekade inte Fälldin; hans ledarskap var som starkast när det behövdes som bäst.

När Centerpartiets valberedning meddelade att man inte hade för avsikt att nominera Fälldin för en ny period som partiledare visade Fälldin återigen ledarskap. Han avgick. Han åkte hem. Och trots att det säkert var frestande att i ord och skrift gå till storms mot partikamrater som svikit och meningsmotståndare som farit med osanningar valde Fälldin en tyst och hedervärd pension. Han använde sitt engagemang och sina kontakter för civilsamhällets och lokalsamhällets bästa – hans insatser för den högre utbildningen i regionen var som bekant ovärderliga – och gjorde det han alltid gjort: Han jobbade på.

Under senare år fick Thorbjörn Fälldin viss upprättelse av de egna. Under de år då Centerpartiet vacklade när det gällde blocktillhörighet, och särskilt under åren då man var ett snällt stödparti till Socialdemokraterna, ville centerpartisterna inte lyfta fram Fälldins insatser.

När familjevännen Maud Olofsson blev partiledare återvände Fälldin till rampljuset, bland annat genom att medverka på ett torgmöte i Umeå 2006.

När Maud Olofsson, en nära vän till familjen, blev partiledare i Centerpartiet gjorde Fälldin dock lite av en comeback i rampljuset och på senare år hyllades han ofta och mycket av C-företrädare, däribland nuvarande partiledare Annie Lööf.

Välförtjänt, skall tilläggas.

Men knappast något som den före detta statsministern eftersträvade.

Det var inte för att få ära och berömmelse som Fälldin arbetade.

MER OM THORBJÖRN FÄLLDINS DÖDSFALL:

Annie Lööf: Han var en ikon

Emil Källström: Tack för allt Fälldin

Olle Wästberg: Skicklig politiker, retoriker och taktiker

Tidigare statsministern Thorbjörn Fälldin är död

Thorbjörn Fälldins sista intervju

Här är Thorbjörn Fälldins liv i bilder

Klas Leffler: Thorbjörn Fälldin höll gränsen

Statsminister Thorbjörn Fälldin (C) i talarstolen 1981.

Mer läsning

Annons