Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett tjugotal i bolaget som vill ta över Sollefteå sjukhus – och satsa på försäkringsvård

Sjukvård i Ådalen AB som vill driva Sollefteå sjukhus på entreprenad har ett tjugotal intressenter – hittills. Nya tillkommer varje dag enligt Torgny Mickelsson som undertecknat intresseanmälan till landstinget.

Annons

Bland intressenterna finns privatpersoner, företagare och personal som redan i dag jobbar på sjukhuset.

Sjukvård i Ådalen AB vill ta över Sollefteå sjukhus.

– En salig blandning av folk. Vi vill utnyttja sjukhusets fulla kapacitet och den hängivna personal som finns, sammanfattar Torgny Mickelsson.

Läs också: Ny ansökan om att ta över Sollefteå sjukhus

Läs också: Andreas Sjölander (S) om nya intresset för Sollefteå sjukhus: "Vi förordar inte en privatisering"

Själv är han ekonom och aktiv i styrelsen för den ideella föreningen "Sollefteå Framtidens akutsjukhus ". Men det är inte den föreningen som gör intresseanmälan, utan ett bolag, Sjukvård i Ådalen AB, som är under bildande.

En tanke är att kunna erbjuda försäkringsvård för företagare.

– Det är tjänster som kommuner och landsting inte får göra. En vanlig företagare har i regel privatsjukvård i sin olycksfallsförsäkring, men utnyttjar den inte.

– Det finns en marknad här. Bara i Sollefteå och Kramfors är vi i alla fall 1700-1800 företagare. Alla gör illa sig eller blir sjuk någon gång på ett år, säger Torgny Mickelsson.

I samma veva som intresset anmäls gör Moderaterna ett utspel där Socialdemokraterna med landstingsrådet Erik Lövgren i spetsen bjuds in för att prata entreprenad i Sollefteå, något man också motionerar om.

Någon politisk koppling till Sjukvård i Ådalen AB finns inte enligt Torgny Mickelsson.

Vänsterpartiet å sin sida motionerar om att låta kommunerna och landstinget driva sjukhuset och kommunal vård i Sollefteå och Kramfors gemensamt i den så kallade Norrtäljemodellen.

Se tv-inslag: Uppror i Norrtälje räddade akutsjukhus

Torgny Mickelsson tvekar i valet mellan entreprenad och Norrtäljemodell.

– Det är lite kluvet. Det finns ju en marknad. Men kommer kommunerna och landstinget överens om Norrtäljemodellen så faller mycket av vår idé. Kanske är det andra då som ska hyra in sig på sjukhuset och utnyttja överkapaciteten, säger han.

Om landstinget skulle genomföra en entreprenad måste erbjudandet läggas ut på anbud. Det är inte säkert att Sjukvård i Ådalen AB får uppdraget.

Frågan är också hur realistiskt det är med en entreprenad över huvud taget.

– Jag har inte alltför stora förhoppningar om jag ska vara ärlig. Men vi slänger ut den här försöksballongen och ser vad som händer, säger Torgny Mickelsson.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning

Annons