Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre kvinnor kallas till cellprovtagningar – "De har totalt tappat greppet"

Allt färre kvinnor i länet genomgår gynekologiska cellprov mot cancer. Och allt färre kallas. Samtidigt höjs avgiften. "Ren skandal", tycker Nätverket mot gynekologisk cancer.

Annons

Kurvorna för länet pekar nedåt i Kvalitetsregistret för cervixcancerprevention som nyligen publicerade sin rapport för 2015.

Västernorrland rasar i statistiken över gyncellprover. Mer än var tionde kvinna kallades inte alls i fjol.

Fram till 2009 var Västernorrland bäst i klassen med en täckningsgrad runt 90 procent. Nio av tio kvinnor kom till cellprovtagningarna.

Efter det har utvecklingen vänt och länet har nu lägst täckning i den norra regionen. Runt 81 procent undersöks, bara åtta av tio kvinnor. Siffran ligger för första gången under riksgenomsnittet.

En oroande trend i Västernorrland, fastslår rapporten. I landet som helhet går trenden åt andra hållet att fler kvinnor undersöks.

Västernorrland utmärker sig också med den klart högsta siffran i landet över andelen som inte kallas överhuvudtaget till cellprov. Elva procent av kvinnorna som borde ha kallats i fjol fick ingen kallelse.

Det handlar i praktiken om mer än 3900 kvinnor i länet mellan 23 och 60 år som inte har undersökts för att upptäcka och stoppa livmoderhalscancer i tid enligt Socialstyrelsens rekommendation.

Läs mer: "Hur många ska hinna dö?" – stark kritik mot avgift för cellprov

Det riksomfattande Nätverket mot gynekologisk cancer reagerar starkt.

Barbro Sjölander i Nätverket mot gynekologisk cancer slår larm om utvecklingen i Västernorrland.

– Detta ser inte kvinnorna i Västernorrland. De lever i tron att de kallas som de ska. De allra flesta fall av livmodercancer kommer bland dem som inte går på sina cellprovtagningar. Hur kan Västernorrland bara låta bli att kalla? säger Barbro Sjölander, ordförande i nätverket.

I april höjde landstinget i Västernorrland avgiften för cellprovtagning från 150 till 200 kronor. Det går på tvärs mot flera andra landsting som tvärtom slopar avgifterna helt.

Västernorrland har kritiserats hårt bland annat från Socialdemokratiska kvinnoförbundet på nationell nivå.

– Jag tycker det är sorgligt. Man borde ta ett omtag i Västernorrland och definitivt inte höja i alla fall. Man vet ju att detta förbygger cancer. Det är en träffsäker metod, uppgav S-kvinnors ordförande, riksdagsledamoten Carina Ohlsson, i en intervju i maj.

Barbro Sjölander i Nätverket mot gynekologisk cancer är upprörd över landstingets passivitet.

– Det här att många inte kallas tillsammans med avgiftshöjningen visar vilket värde politikerna i Västernorrland sätter på kvinnors hälsa. Ren skandal. De har totalt tappat greppet, säger hon.

Läs mer: Landstingets cellprovvecka – "En billig livförsäkring"

Läs mer: Cellprover i Norrbotten analyserades felaktigt

Mer läsning

Annons