Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fem asylboenden läggs ned i länet

Fem asylboenden i Västernorrland stängs till den sista juni. Det meddelar Migrationsverket i ett pressmeddelande. Totalt handlar det om 227 personer som berörs av nedläggningarna.
– Vi ska som myndighet hushålla med statens resurser, säger Håkan Hansi.

Annons
Migrationsverket lägger ned fem boenden i länet. Bild: Miroslav Stjepic

Enligt Migrationsverket är det färre människor som söker asyl i Sverige och det har lett till att personer som behöver boende har minskat de senaste åren. Därför har myndigheten nu beslutat att avveckla alla upphandlade boenden i landet under första halvan av 2018. I etapper kommer totalt 58 boenden att läggas ner.

Nu läggs fem boenden i Västernorrland ned.

– Det är tråkigt att behöva avveckla väl fungerande asylboenden där asylsökande trivs och många volontärer visat ett otroligt engagemang, säger Håkan Hansi, regionchef på Migrationsverket Region Nord i ett pressmeddelande.

Det handlar om tre tillfälliga boenden i Kramfors, ett i Sollefteå och ett i Bergeforsen. Totalt omfattar dessa fem boenden 312 platser, där 227 av dem för närvarande är upptagna. De boende ska vara informerade om nedläggningarna och anledningen ska vara en kostnadsfråga.

– Vi ska som myndighet hushålla med statens resurser och följa de lagar och regler som gäller för upphandling. Därmed måste vi avveckla de dyraste boendena först och det är de upphandlade boendena, säger Hansi.

De personer som bor på de boenden som ska läggas ned kommer att erbjudas plats på andra asylboenden senast två veckor innan flytt. Personer som vill ska även få möjligheten att ordna med eget boende hos familj och vänner. De som redan har fått uppehållstillstånd kommer att få en plats i en anvisad kommun enligt pressmeddelandet.

Mer läsning

Annons