Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Film i Västernorrland får stort EU-bidrag: " En jättemöjlighet till utveckling för oss"

Nu är det klart att Film i Västernorrland får pengar från EU: regionala utvecklingsfond. Något som innebär att man nu kan vidareutveckla verksamheten.

Annons

Marie Nilsson är mycket nöjd med det nya EU-stödet.

Redan under förra året sökte film i Västernorrland till EU:s regionala utvecklingsfond för att få tillskott till verksamheten, beskedet då var att verksamheten inte prioriterades. När man i år återigen sökte pengar hade man därför inga större förhoppningar på att ansökningen skulle gå igenom. Men det visade sig att man hade fel. Nu är det klart att verksamheten i år får 5,2 miljoner kronor från EU till ett treårigt projekt.

Filmchef Marie Nilsson berättar att man är mycket nöjda över att nu ha råd att kunna vidareutveckla verksamheten.

– När vi fick beskedet igår var vi i chocktillstånd. Nu har det landat och känns förstås jätteroligt. Bidraget motsvarar halva verksamhetsanslaget och det är en jättemöjlighet för oss att vidarutveckla verksamheten.

Man får även bidrag till verksamheten från både Länsstyrelsen Västernorrland och Sundsvalls kommun. Totalt landar bidragen på 7,8 miljoner kronor. Beskedet från Strukturfpndspartnerskapet innebär att verksamheten nu har råd att utöka med två heltidstjänster, men det finns även mycket annat som pengarna ska gå till.

– Vi har planer på att upprätta en fond till filmprojekt i Västernorrland. En lösning som redan finns i både Norrbotten och Västra götalandsregionen. Pengarna ska bland annat gå till kompetensutveckling av filmföretag. Min uppfattning är att omvärlden börjar få upp ögonen för Västernorrland som inspelningsplats och upptäckt att det är en bra plats med varierande miljöer. De här pengarna gör att vi på sikt kommer att bli bättre på att svara på de förfrågningar som kommer till oss från både övriga Sverige och internationellt håll.

Sedan tidigare är det klart att flera av Film i Västernorrlands verksamheter i regionen får pengar från Svenska filminstitutet. Pengar går till verksamhet i Ånge kommun, Härnösands kommun samt Kulturskolan i Sollefteå.

Mer läsning

Annons