Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler flygplatser ska fjärrstyras – med ledning från Sundsvall Timrå Airport

Luftfartsverket satsar på fjärrstyrd flygledning med bas i Sundsvall. Nu investerar de stora summor för att utveckla och bygga ut sin verksamhet.

Annons

Övervakning av flygplatsen sker via skärmar med uppdatering i realtid.

Örnsköldsviks flygplats var först ut i världen med fjärrstyrd flygledning från flygledartornet i Timrå. Ledningen har varit fjärrstyrd sedan april 2015, och nu planeras fler flygplatser få fjärrstyrning. Det är Luftfartsverket (LFV) som står för investeringen som den här gången rör sig om 20 miljoner kronor.

– Om ett till två år kommer även Sundsvalls och Linköpings flygplatser att vara fjärrstyrda från vår anläggning här i Sundsvall, säger Olle Sundin, generaldirektör för LFV.

Beslutet är taget tidigare och intresset är stort, enligt Olle Sundin. Efter den här utbyggnaden ska centralen i Sundsvall ha plats att fjärrstyra sex till sju flygplatser.

– Det här är väldigt mycket billigare och enklare än att bygga nya kontrolltorn av betong. Det som slås upp på flygplatsen är i storlek av en telemast. Dessutom är det billigare och ger kunden en mer överskådlig kostnadsbild.

Satsningen innebär också att centralen i Sundsvall kommer att få större personalstyrka.

– På några års sikt kommer vi dubbla eller förhoppningsvis tredubbla antalet anstälda här i Sundsvall.

Mer läsning

Annons