Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler liv räddas genom hjärt-lungräddning i Västernorrland

Allt fler människor i Västernorrland får hjälp vid plötsligt hjärtstopp innan ambulansen kommit till platsen. Anledningen till detta är att många svenskar i dag har lärt sig hjärt-lungräddning.

Annons

I länet fick 73 procent av de som drabbades av hjärtstopp under 2013 till 2014 hjärt-lungräddning innan ambulansen kom. Det är en kraftig ökning om man jämför med 1992 då bara 40 procent fick hjälp. I hela Sverige var motsvarande andel 70 procent år 2014, visar Svenska hjärt-lungräddningsregistrets senaste årsrapport.

– Det är oerhört glädjande att så många lärt sig hjärt-lungräddning och vågar ingripa när något händer. Men ännu fler behöver lära sig hjärt-lungräddning och det finns fortfarande ett stort behov av fler hjärtstartare runt om i landet, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-lungfonden, i ett pressmeddelande.

Enligt en studie från Karolinska institutet som stöds av Hjärt-lungfonden, så har de som får hjärt-lungräddning i väntan på ambulansen mer än dubbelt så stor chans att överleva.

Det är cirka 10 000 personer som drabbas av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhus varje år.

Mer läsning

Annons