Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera flyktingungdomar sexofredade på boende – hotades till tystnad

Flera unga flyktingar ska ha utsatts för sexofredanden på ett boende i Ångermanland. Den misstänkte mannen, som personalen länge misstänkt är överårig, ska ha stoppat händerna innanför kläderna på flera pojkar och sedan hotat dem till tystnad.

Annons

Det var på ett boende för ensamkommande flyktingungdomar någonstans i Ångermanland som det inträffade. I mars i år berättade en av ungdomarna för personalen att han utsatts för sexofredanden från en av de andra boende.

– Vi gjorde så klart en polisanmälan direkt och så en Lex Sarah-anmälan, säger en tjänsteman från den berörda kommunen.

Boendet är avsett för tonåringar upp till 18 år. Men personalen har länge trott att just den misstänkte mannen är äldre än han utger sig för att vara.

Enligt pojkens berättelse har mannen stoppat händerna innanför och utanpå kläderna och känt. Det framkom också att andra pojkar på boendet utsatts för mannen.

Mannen ska sedan ha hotat ungdomarna för att de inte skulle våga berätta för personalen.

När händelsen uppdagades så flyttades mannen från kommunen.

– Vi vet inte var han finns i dagsläget, han är tillbaka i Migrationsverkets händer, säger tjänstemannen.

Enligt polisen har anmälan mot mannen lagts ner eftersom han själv valt att lämna landet. Anmälan kan tas upp igen om han skulle komma tillbaka.

Nu har utslaget från IVO, inspektionen för vård och omsorg kommit. De anser att kommunen gjort vad de kunnat i fallet och därför kritiseras inte kommunen.

Just nu pågår flera polisutredningar om sexualbrott på och i anslutning till olika typer av asylboenden i landet. Offren är mellan 11 och 15 år. Det här är den första anmälan gällande ett boende i Västernorrland.

Mer läsning