Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fria sjukresor överklagas: "Vi har landets sämsta tillgänglighet på landsvägsbussarna"

Gratis sjukresor i kollektivtrafiken överklagas. Rörelsehindrade kan inte komma ombord på bussar och alla har faktiskt inte nära till tåg. Det strider mot likabehandlingen, menar KD-politikern Sverker Ågren.

Annons

Landstinget beslutade i juni att höja högkostnadsskyddet för sjukresor i bil och taxi till 1600 kronor på ett år samtidigt som sjukresor på buss och tåg är gratis.

Läs också: Dyrare sjukresor och sämre högkostnadsskydd – så ska landstinget spara pengar och miljö

Sverker Ågren (KD), erfaren politiker i landstinget och i Kollektivtrafikmyndigheten, protesterar genom att överklaga till förvaltningsrätten.

Han anser att beslutet diskriminerar rörelsehindrade som inte kan ta sig ombord på bussarna i landsvägstrafik. Rullstolar ryms inte. Och alla kan inte åka tåg, exempelvis har Sollefteå ingen persontågstrafik i dag.

– Jag använder inte ordet diskriminering. I paragrafen jag åberopar talas om likabehandling. Men effekten är diskriminerande för dem som är berörda, säger Sverker Ågren.

Hit men inte längre. Jamie Bolling är chanslös att komma ombord. Hennes make Sverker Ågren överklagar fria sjukresor på buss som inte kan utnyttjas av alla.

En berörd på nära håll är rullstolsburna hustrun Jamie Bolling. Om hon ska åka sjukresa från bostaden i Smöråker utanför Härnösand är varken buss eller tåg något alternativ.

– Jag har inget val. Jag måste ta bil. Bussen kommer jag inte på tyvärr. Jag kommer inte upp, förklarar Jamie Bolling.

Sverker Ågren tror att motsvarande problem gäller för väldigt många fler i Västernorrland.

– Landstinget utestänger många från den här förmånen. Jag tror ingen har brytt sig om att analysera konsekvenserna. Hundratals personer måste det absolut röra sig om, säger han.

Läs också: Kraftig protest mot landstingets höjning: "Många tvingas avstå från vård"

Saken blir inte bättre av att just funktionshindrade sannolikt har större behov av sjukresor än genomsnittet. Nu tvingas de betala 100 kronor i egenavgift för varje resa upp till högkostnadsskyddet medan andra åker gratis.

Sverker Ågren är inte helt optimistisk att han får gehör i domstolen.

– Det viktigaste för mig är att peka på situationen. Det går att hitta lösningar så att det blir bättre. Det är min poäng att man ska förbättra och ta tag i det här.

– Kollektivtrafiken i länet har ju försämrats vad gäller tillgänglighet i den senaste upphandlingen. Det är att kasta pengarna i sjön att inte göra det lättare för fler att åka. Det är ett strategiskt misslyckande tycker jag.

– Och varför ska vårt län ha landets sämsta tillgänglighet på bussarna? Jag sticker ut hakan och påstår att det är så i dag, säger han.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning