Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fullt på sjukhusets medicinavdelningar – personal jobbar övertid för att klara överbeläggningarna

Anställda jobbar nu övertid för att klara överbeläggningar vid medicinavdelningarna på Sundsvalls sjukhus. "Problemet är att kommunerna egentligen ska ta emot färdigvårdade, men de har inte plats och då blir de kvar här", säger Christine Bylander, länsverksamhetschef.

Annons

Trycket är högst på medicinavdelningarna på Sundsvalls sjukhus, men även Sollefteå har fullt.

Inför sommaren visste man att det skulle bli brist på personal på medicinavdelningarna på Sundsvalls sjukhus och därför drogs antalet vårdplatser ned över sommaren. Men det är inte något man kunnat stå fast vid.

– Vi har fått använda sängarna ändå eftersom det är fullt på de ordinarie vårdplatserna, säger Christine Bylander, länsverksamhetschef för medicin.

Därmed blir det dyrare för landstinget eftersom det behövs personal för att täcka de vårdplatser det inte planerats för. Personal man egentligen inte har.

– Jag är oerhört tacksam för personalen som ställt upp. De har jobbat mycket övertid och vi har fått ta in extra personal för att klara det, säger hon.

Läs också: Sämsta lönerna i Sverige gör att sjuksköterskor flyr

En del patienter får också transporteras mellan sjukhusen enligt Christine Bylander. Främst har det varit patienter som sökt vård i Sundsvall som fått transporterats med sjuktransport till Örnsköldsviks sjukhus.

Även på Sollefteå sjukhus är det fullt på medicinavdelningarna, men inte i så hög grad som i Sundsvall.

Läs också: Överbeläggningar bidrog till tre dödsfall på Sundsvalls sjukhus

En viktig faktor till att det ser ut som det gör är att Sundsvalls kommun inte kan inte ta emot alla färdigvårdade patienter som inte längre behöver sjukhusvård.

Det handlar ofta om äldre som är för friska för att ligga på sjukhus längre, men som inte klarar sig själva i hemmet. Då går ansvaret över till kommunen.

Tillförordnad socialchef i Sundsvall den här veckan är Pelle Göransson. Han säger att orsaken till att en korttidsvårdavdelning stängdes innan sommaren berodde dels på att landstinget ville ha tillbaka lokalerna och på grund av sköterskebrist. Men han säger att tio av de tolv platserna som stängdes nu har ersatts genom att flyttas till andra korttidsboenden. Men att de platserna också är fulla.

– Vi har i nuläget fler korttidsvårdplatser än vad nämnden beslutat om, ska det till fler platser är det ett politiskt beslut, säger han.

Men enligt lag så ska ni ansvara för patienter som inte kan åka hem efter att de är färdigvårdade, hur ser du på att de nu får ligga kvar på sjukhuset?

– Det har jag svårt att svara på, jag är bara inne den här veckan. Men det låter ju förstås inte bra. Men har vi inte plats så har vi inte plats, säger han.

Landstinget i Västernorrland fick i höstas vite av Arbetsmiljöverket på grund av korridorvård.

Läs mer om det här: Kommunstopp gav korridorvård

Även då berodde det på personalbrist och på att Sundsvalls kommun inte kunde ta emot utskrivningsklara patienter.

Men den här gången är det inte frågan om korridorvård enligt Christine Bylander.

– Det är klart på någon avdelning kan det vara lite för trångt. Men för de avdelningar jag ansvarar för så kan jag säga att vi har utrymme och sängar. Det är personal vi inte har i tillräcklig grad. Särskilt sjuksköterskor saknar vi, säger hon.

Mer läsning

Annons