Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjevändningen: Nu får Solbritt, 72, äntligen sin canceroperation

Från mardröm till glädjebesked – på ett dygn. På onsdagen fick cancersjuka Solbritt Björkstrand telefonsamtalet som ger familjen nytt hopp: "Det finns helt plötsligt en operationstid för mig", säger hon.

Annons

TV-klippet: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist (publicerades första gången den 2 augusti).

Det var på onsdagen som den stora canceroperationen skulle äga rum på Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Men i stället fick Solbritt Björkstrand från Sundsvall ägna natten åt att gå hemma i sin lägenhet och fundera.

– Jag har inte sovit på hela natten utan bara gått och tänkt att ''det här är inte sant, nu ska jag inte vara hemma, nu ska jag vara inskriven och ligga på operationsbordet. Jag kände mig kränkt och förolämpad'', säger Solbritt Björkstrand.

Läs mer: Cancersjuka Solbritt nekades operation – fick vända i dörren på grund av platsbrist

Men strax innan lunch kom det besked som hon inte hade vågat hoppas på. Det blir en operation på onsdag nästa vecka.

– Det var en sköterska som ringde från Umeå nu, som hade varit på semester och sett inlägget på Facebook. Nu har de haft möte på sjukhuset och då ringde de mig och gav mig en tid. Det är helt otroligt! När jag blev hemskickad fanns inga tider inom överskådlig tid, men nu finns det helt plötsligt en tid till mig, säger Solbritt Björkstrand.

Fast samtidigt som hon har fått en tid för operation och inskrivning nästa vecka finns ändå en oro att scenariot ska upprepa sig igen.

– Jag visste inte om jag skulle skratta eller gråta när jag fick beskedet. Tänk om jag kommer dit på tisdag och får besked om att jag får åka hem igen. Men sköterskan som ringde berättade att hon aldrig varit med om det på tio år. Hon trodde aldrig att det skulle hända mig igen, att jag blir hemskickad, säger Solbritt Björkstrand.

Det hela började när Solbritt Björkstrands dotter Annelie Hålén skrev ett inlägg på facebook. Sedan dess har de fått tusentals reaktioner och personer som delat med sig om sina historier om sina upplevelser i vården.

Visste du att det här skulle få så stort genomslag?

– Att dottern skrev det här i affekt gjorde susen. Jag visste inte ens att hon skrev det här på facebook. Hon visade det sedan, hade hon inte gjort det så hade det inte fått den här effekten och det hade inte blivit någon operation, säger Solbritt Björkstrand.

Mer läsning