Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är branscherna med flest kvinnliga chefer – fler män än kvinnor på toppen i hela länet

Antalet kvinnor i chefsposition ökar marginellt. Men än är det inte jämställt på arbetsmarknaden. De nyaste tillgängliga siffrorna att tillgå gäller för 2016 och där motsvarar Västernorrland rikssnittet, 40 procent kvinnor och 60 procent män.

Annons

Statistiken kommer från SCB:s yrkesregister och gäller förvärvsarbetande anställda i åldern 16-64 år på hela arbetsmarknaden. Politiker, högre tjänstemän och vd:ar är exkluderade.

I 139 av 290 kommuner i Sverige var könsfördelningen bland cheferna jämställd 2016, om det definieras som att minst 40 procent har ett visst kön. Året innan, 2015, var motsvarande siffra 124 kommuner, vilket tyder på en positiv förändring gällande jämställdheten.

Rikssnittet ligger på 40 procent kvinnor och 60 procent män, vilket är den exakta siffran för både Sundsvall och Kramfors. I resterande kommuner i Västernorrland ser det ungefär likadant ut. Förutom i Timrå där skillnaden är större. Där är endast 33 procent av cheferna i kommunen kvinnor och hela 67 procent av dem män.

I Ånge är 42 procent kvinnor och 58 procent män, i Örnsköldsvik 39 procent kvinnor i motsvarighet till 61 procent män. I Sollefteå är 41 procent av cheferna i kommunen kvinnor och 59 procent män, och i Härnösand är siffran 42 procent mot 58.

– Störst andel kvinnliga chefer i riket fanns inom branscherna utbildning, samt vård och omsorg. Störst andel manliga chefer fanns inom byggverksamhet och inom tillverkning och utvinning, säger Linn Eriksson, utredare på SCB.

Mer läsning

Annons