Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här är de vanligaste yrkena i Västernorrland – se hela listan

Tidningen Metro har gjort av sammanställning av de vanligaste yrkena i Sverige efter län. Sammanställningen visar att det i Västernorrland är vanligast med undersköterskor och lastbilsförare.

Annons

För dig som loggar in: Här är Sveriges sämst betala yrken – finns ditt jobb med på listan?

Är du man i Västernorrland är chansen stor att du kör lastbil. Är du kvinna däremot är det mer troligt att du jobbar inom vården.

Metros sammanställning visar att trenden är densamma i hela Sverige. Kvinnor arbetar oftast inom vården eller som lärare, medan männen arbetar som säljare, på lager eller som lastbilschaufförer.

Lena Hensvik är docent i nationalekonomi och säger till Metro att könssegregationen på arbetsmarknaden beror på många faktorer.

– Det handlar både om normer på arbetsmarknaden och i skolan och förväntningar på vad män och kvinnor ska göra. Det ser man redan på utbildningsval. Det är ojämt fördelat på olika inriktningar redan på gymnasiet, säger hon till Metro.

Sammanställningen visar förutom skillnader i de vanligaste jobben även att kvinnor oftare än män arbetar inom offentlig sektor. Något som enligt Lena Hensvik kan förklaras med att den offentliga sektorn expanderade runt samma tid som kvinnor tog sig in på arbetsmarknaden.

Läs också: Maryanne är en av Sundsvalls bästa säljare

Här är de vanligaste yrkena i Västernorrland:

1. Undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende (4395 personer)

2. Vårdbiträden (3029 personer)

3. Grundsskollärare (2428 personer)

4. Butikssäljare, fackhandel (2119 personer)

5. Personliga assistenter (2085 personer)

Vanligaste yrket för män: lastbilsförare

Vanligaste yrket för kvinnor: undersköterskor, hemtjänst, hemsjukvård och äldreboende

Mer läsning

Annons