Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand bland de bästa i landet på jämställda löner – Örnsköldsvik har större skillnader

Härnösands kommun är bland de bättre i landet när det kommer till jämställda löner. Det visar nya siffror som Ratsit har tagit fram. Det är blandade resultat för länet och för vissa av länets kommuner är skillnaderna större än andra.

Annons
Härnösand är den kommun i länet som har mest jämställda löner. Bild: Riksbanken

Härnösands kommun har bland de minsta löneskillnaderna mellan män och kvinnor i landet. Det visar siffror som Ratsit har sammanställt. Statistiken som bygger på inkomstdata från Skatteverket hos alla män och kvinnor i Sverige över 16 år visar att det genomsnittliga lönegapet i Sverige är 26,4 procent.

Statistiken, som visar hur stora skillnaderna är i landets 290 kommuner, placerar Härnösand på plats nummer tretton totalt. Det är bättre än hela 277 kommuner i landet. Löneskillnaderna i kommunen är 16,3 procent, vilket är drygt tio procent bättre än rikssnittet. Det gör även Härnösand till bäst i Västernorrland.

Örnsköldsviks kommun är däremot bland de minst jämställda i landet när det kommer till ekonomisk jämställdhet. Där är löneskillnaderna 29,34 procent, vilket ligger drygt tre procent över det genomsnittliga löneglappet i Sverige. Det gör kommunen till den enda i Västernorrlands län som inte ligger under snittet och till kommun nummer 252 i landet. För totalt sex av länets sju kommuner ligger just under riksgenomsnittet för löneskillnader. Det gäller samtliga kommuner i Medelpad och Sollefteå, Kramfors och Härnösand i Ångermanland.

Den kommun som har det minsta löneglappet av alla kommuner i landet är Haparanda kommun. Där är skillnaderna mellan män och kvinnor 9,74 procent. Värst är det istället i Lidingö kommun där skillnaden är hela 47,62 procent.

Så stora är löneskillnaderna i procent i länet:

13. Härnösand: 16,3%

19. Sollefteå: 17,37%

27. Kramfors: 18,97%

34. Ånge: 19,56%

88. Sundsvall: 23,11%

126. Timrå: 24,53%

252. Örnsköldsvik: 29,34%

Mer läsning

Annons