Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösand slåss mot Luleå att bli residensort i nya storlänet – "Sundsvall stöder oss i det här"

Härnösand står starkt i racet om residensort när fyra län slås ihop. Sundsvall kan räknas bort som kandidat. Luleå blir svåraste konkurrenten.

Annons

Indelningskommittén som föreslår att de fyra nordligaste länen slås ihop till Norrlands län pekar inte ut var länshuvudstaden med landshövding och residens ska ligga.

Men man bedömer i klartext att det står mellan nuvarande fyra orter: "Luleå, Umeå, Härnösand eller Östersund bör vara residensstad i Norrlands län."

Härnösand är ett av de heta alternativen till huvudstad i Norrlands län.

I betänkandet till regeringen beskrivs sedan var och en av orterna i positiva ordalag. Så här heter det bland annat om Härnösand:

"Härnösand är en utpräglad förvaltningsstad med lång regional administrativ erfarenhet, gott rekryteringsunderlag och stora möjligheter till karriärmöjligheter för kvalificerad personal. Härnösand är en del av Norrlands största sammanhängande lokala arbets- och bostadsmarknad, Sundsvall/Timrå/Härnösand."

Läs mer: Så påverkas länet av nya regionindelningen

Av konkurrenterna är det närmast Luleå som beskrivs lika uppskattande. Länsstyrelsen i Luleå har bland annat ansvar för det största området, en fjärdedel av Sveriges yta, och har kontor även i Jokkmokk och därmed vana vid flera verksamhetsorter.

Fred Nilsson (S), kommunalråd i Härnösand, som på fredagen råkade befinna sig just i Luleå av privata skäl, räds inte konkurrensen.

– Jag tänker inte säga något negativt om andra orter. Men det som står i betänkandet är stärkande för vår roll som hett alternativ i Härnösand, säger han.

Läs ledare (lib): "Ny och klok regional indelning"

Läs ledare (s): "Pinsamt passiva moderater i regionfrågan"

Han betonar att frågan gäller vem som ska bli statens länshuvudstad till skillnad från regionens, det vill säga landstingens, gemensamma huvudort. Troligast kommer länsstyrelsen i det nya Norrlands län ha kontor på flera olika ställen.

Han räknar med att residensort Härnösand får full uppbackning från Sundsvall.

– Vi vet nu att det är politiken som avgör frågan och vi är ett viktigt och riktigt bra alternativ.

– Vi kommer fortsätta lyfta att vi är en förvaltningsstad med lång tradition. Vi har nära till Stockholm. Vi har bra kommunikationer till Umeå, till Sundsvall och till Östersund.

– Och vi ska inte vara emot Sundsvall. Det är en svunnen tid. Sundsvall stöder oss i det här, lovar Fred Nilsson.

Läs mer: Landshövdingen: Hellre Härnösand än Sundsvall som residensstad

På länsstyrelsens hemsida upprepar landshövding Gunnar Holmgren vad han nyligen förklarade i en stor intervju för Mittmedia.

– Om förslaget blir verklighet kommer jag som landshövding i Västernorrland argumentera för att det måste finnas fyra starka kompetenscentra i Härnösand, Umeå, Östersund och Luleå.

– Dessa statliga kompetenscentra bör ta över mer uppgifter från centrala myndigheter som Jordbruksverket, Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen. På så sätt kan kompetens och erfarenhet stärkas och antalet tjänster i Härnösand utökas, säger Gunnar Holmgren.

För Härnösand och Luleå talar att båda länsstyrelserna i dag ansvarar för ett antal ärendeslag även för andra län.

Enligt indelningskommittén kan de fyra landstingen bilda region Norrland den 1 januari 2019. De fyra länsstyrelserna kan läggas samman ett år tidigare, redan den 1 januari 2018.

Mer läsning

Annons