Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Härnösandstjej har tagit över Sveriges konto på Instagram: "Känns jättespännande och roligt"

Marina Tamsol kom till Härnösand som 15-åring. Numera bor hon i Stockholm där hon arbetar som SFI-lärare. Marina fick under gårdagen ta över Visit Swedens – en del av Sveriges officiella närvaro på webben – konto på Instagram.

Annons

– Jag blev kontaktad och tillfrågad och det var ju något jag självklart ville göra. Just att nå olika personer i Sverige och kunna ta del av deras bilder och deras upplevelser och erfarenheter. Vara den som väljer och delar med resten – det känns ganska så stort och jätte- jätteroligt. Faktiskt.

Marina har länge varit konstnärligt intresserad, men det var först i samband med att hon flyttade till Stockholm som fotograferandet gjorde inträde i hennes liv.

– Det hela började med att jag målade väldigt mycket, men sedan jag flyttade till Stockholm har jag inte haft plats för mina målargrejer så då började jag fota istället och använda mig av Instagram.

Marina är inte helt obekant med de här sammanhangen. Tidigare har hon bland annat gjort samma sak för Fotografiska muséet i Stockholm.

Marina tar framförallt minimalistiskt foto, en tradition som är förhållandevis stark på just Instagram. Tanken är att Marina ska fortsätta verka inom denna tradition även när hon samarbetar med Visit Sweden.

– Jag fotar väldigt mycket minimalistiska motiv. Som inte har så jättemånga detaljer och som oftast är väldigt färgglada och ganska abstrakta också. Jag tycker att detaljer kan uttrycka väldigt mycket i sig själva, säger hon och fortsätter:

– Tanken är att jag ska fortsätta mitt fokus på minimalism och lyfta just denna typ av bilder under tiden jag har kontot. Lyfta fram det typiskt svenska i minimalisitiska detaljer.

Instagram-kontot är inte bara en plattform för Marina Tamsol själv, Hon fungerar som moderator och kurator och utöver att publicera egna alster väljer hon även ut bilder som andra svenskar taggat med Sveriges officiella hashtags: #visitsweden och #swedishmoments. Marina tycker att det vore roligt om det kom in bilder från Härnösandsbor och andra från Västernorrland.

– Det vore ju kul om folk från Härnösand började tagga så att man kan dela dom bilderna med resten av Sverige och göra det lite mer synligt. Det vore verkligen jätteroligt!

Kontot väntas hon få sköta i mellan två och tre månader.

Mer läsning