Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höstruskigt ute – men meteorologen lovar: "Nästa vecka stiger temperaturen igen"

Höstväder veckan ut, men än är inte sommaren över. "Det ser ut som om att ett högtryck växer in här till början av nästa vecka och ger då större solchanser och mestadels uppehåll – och temperaturen kommer då också att stiga", säger Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

Annons

Normalt sett brukar hösten anlända till mellersta Norrland mellan 15–20 september och det finns än så länge ingenting som tyder på att det blir annorlunda i år.

– Det är lite skillnad på inlandet, jämfört med kustområdena. Vi har ett ganska stort spann under de där datumen, då det får ses som normalt att hösten ankommer, säger Maria Jönsson, meterolog på Foreca.

Och det är i de inre delarna av länet hösten visar sig först.

– Normalt sett ankommer den tidigast till inlandet och först fram emot slutet av september närmare kusten, där havet fortfarande är varmt och håller temperaturerna uppe, fortsätter Maria Jönsson.

För att sommaren ska vara över behöver dygnsmedeltemperaturen sjunka, med ett gradantal under tio grader.

– Den meterologiska definitionen för höst är ju att medeltemperaturen ska ligga under tio grader fem dygn i följd, och det har den inte gjort, så meteorologiskt sett så är det fortfarande sommar.

De senaste dagarna har varit ett höstväder med regn och rusk.

– Vi har haft lite lägre temperaturer just nu än vad vi haft tidigare i sommar och som det ser ut kommer det ostadiga vädret att hålla i sig under resten av den här veckan.

Vi kan däremot förvänta oss en liten vändning om bara några dagar, berättar Maria Jönsson.

Maria Jönsson, meteorolog på Foreca.

– Det ser ut som om ett högtryck växer in här till början av nästa vecka och ger då större solchanser och mestadels uppehåll och temperaturen kommer också stiga något och allmänt hamna mellan 15–18 grader.

Med andra ord, sommar igen.

Mer läsning