Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag kommer besked om en fyrlänslösning i Norrland – eller blir det bara tre?

Slås Västernorrland ihop med Jämtland, Västerbotten och Norrbotten? Försvinner Härnösand som residensstad? I dag lägger indelningskommittén sitt förslag.

Annons

Det är på torsdagseftermiddagen som ett delbetänkande lämnas till civilminister Ardalan Shekarabi (S) med förslag på nya stora regioner.

Efteråt hålls en pressträff i regeringskansliet på Rosenbad med indelningskommitténs två ledamöter Barbro Holmberg (S) och Kent Johansson (C).

Läs mer: Härjedalspolitiker upppvaktar om att få tillhöra region söderut

Klart är att tre nya län och landsting föreslås från 2019. Det uppges i ett pressmeddelande.

Allt talar för att ett av dem är "Stornorrland" där Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens och Norrbottens län slås ihop.

Hans Hedlund (C).

Men Hans Hedlund (C), en av politikerna i landstinget som hårdast drivit regionfrågan, vågar inte ta ut något i förskott.

– Jag hoppas att det blir beslut om en fyrlänslösning, att kartan man presenterade från början står sig. Men det kan också bli 3+1, att Jämtland står utanför, säger han.

Läs mer: De flesta i norr är emot stora regioner

Flera partier i Jämtland protesterar mot storregion. Där, liksom från moderater i Västernorrland och många andra i alla berörda län, drivs krav på att få folkomrösta om sammanslagning.

Indelningskommitténs karta som den presenterades i mars.

Se tv-inslag: Nya Sverigekartan presenteras

Andra områden som förutspås gå vidare till storregioner redan från 2019 är en västsvensk region med Västra Götaland och Värmland och en Svealandsregion med Uppsala, Örebro, Gävleborg, Dalarna, Västmanland och Sörmland.

Skåne-Blekinge, Stockholm-Gotland och Östra Götaland anses inte mogna i det här skedet.

Frågan om residensort är oklar. I Norrland slåss Härnösand, Östersund, Umeå och Luleå om utnämningen.

– Vi säger inte i förväg om residensort kommer att föreslås i delbetänkandet. Ni får besked på torsdag, uppger Johan Krabb, huvudsekreterare i indelningskommittén.

Mer läsning

Annons