Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I polisbristens spår – antalet ordningsböter i länet har halverats på fem år: "Fasansfullt"

I polisbristens Västernorrland har antalet utfärdade ordningsbot mer än halverats de senaste fem åren. Det handlar om till exempel böter för fortkörning, bältesanvändning och beteendebrott.

Annons

Vi har tidigare berättat om hur det i polisbristens spår läggs utredningar på hög i länet samtidigt som antalet alkoholutandningsprov djupdyker.

Läs också: Allt fler polisutredningar läggs på hög i Västernorrland – 3 748 ärenden oredovisade

Nu visar en kontroll att antalet utfärdades ordningsbot i länet minskat kraftigt från 5 274 stycken till 2 457 när man jämför årets första sex månader med samma period 2011.

Läs också: Antalet utandningsprov minskar dramatiskt – 2012 testades tre gånger så många förare

Antalet ordningsbot som polisen utfärdat i Västernorrland har mer än halverats de senaste fem åren och polisens nya organisation är en av förklaringarna.

Vanligast är fortkörning där det under första halvåret 2011 utfärdades 3 380 stycken ordningsbot, vilket mer än halverats till 1 499 under samma period i år.

Ordningsbot kan även handla om att inte bära bilbälte och så kallade beteendebrott, det vill säga att inte stanna vid stopplikt eller väjningsplikt, rödljuskörning eller att bryta spärrlinjer.

Första halvåret 2011 fick 748 förare böta för att inte ha haft bilbälte, en siffra som under årets första sex månader sjunkit till 176.

När det gäller brott mot brukande av oregistrerade, avställda, oskattade eller körförbudsförlagda fordon ser man en minskning med cirka 30 procent under de senaste fyra åren.

– Det här är effekten av att man har tagit bort trafikpolisen som egen enhet. Det här är inte bara förödande utan det är fasansfullt, säger en polis i Västernorrland.

Läs också: Nyutbildad polis från länet placeras mot sin vilja i Skåne – väljer att sluta som polis

Kenneth Bergquist, st f polisområdeschef i Västernorrland, menar att det finns flera faktorer som förklarar utvecklingen.

– Organisationsförändringen som vi är mitt uppe i innebär att vi håller på med rekryteringar, vi ska nya chefer och i skarven mellan det gamla och det nya så märker vi en minskning i vad vi skulle kunna kalla produktionen, säger Kenneth Bergquist.

Hur ser du på att det minskar så kraftigt?

– På kort sikt så har det kanske inte så stor påverkan, men på längre sikt är det här inte bra, säger Kenneth Bergquist.

Precis som när det gäller alkoholutandningsprover är han samtidigt övertygad om att polisen kommer att visa upp en ökad aktivitet under hösten.

– Om vi inte ändrar på det här så kommer det på sikt att kunna påverka laglydigheten, säger Kenneth Bergquist.

Är det polisbristen som slår igenom?

– Ja, absolut. Trafikpolisverksamheten har till exempel under vissa delar av året fått stå tillbaka. Så har det varit tidigare också, men det är kanske ännu tydligare nu, säger Bergquist.

Läs också: Polis sågar sin egen organisation: "Det här är så nära katastrof som det kan bli"

Samtidigt tas allt fler fortkörare av polisens fartkameror, som ökar i antal. Totalt sett har ändå antalet fortkörningsböter i Sverige minskat med en fjärdedel de senaste sex åren, från 190 000 till 140 000.

Antal ordningsbot

Antal utfärdade ordningsbot i Västernorrlands län första halvåret januari-juni (6 månader)

2010: 4 354

2011: 5 274

2012: 4 872

2013: 4 172

2014: 3 943

2015: 3 158

2016: 2 457

Mer läsning

Annons