Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

JO riktar allvarlig kritik mot Inger Bergström

Artikel 45 av 64
Hemliga chefsavtalen i Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Enligt beslutet från JO, justitieombudsmannen, gäller det underlåtenhet att diarieföra allmänna handlingar då Inger Bergström arbetade som regiondirektör vid Landstinget Västernorrland, numera Region Västernorrland.
JO riktar nu allvarlig kritik mot Inger Bergström.

Annons
Förre regiondirektören Inger Bergström får allvarlig JO-kritik.

Anmälan gäller två avtal rörande den tidigare HR-direktören Lena Thelins anställning inom landstinget som inte diarieförts på ett korrekt sätt.

"Det är mycket allvarligt att handlingar som rör viktiga förhållanden som har med myndigheters verksamhet att göra hanteras vid sidan av det reguljära systemet för registrering av allmänna handlingar. Det gäller i synnerhet handlingar av ett slag där det – som i det aktuella fallet – finns ett befogat intresse av insyn och granskning, såväl från allmänheten som från andra externa kontrollfunktioner", skriver chefs-JO Elisabeth Rynning i sitt beslut.

Inger Bergström har pekat ut att flera ledande tjänstemän och ledande politiker kände till avtalen som tecknades 2013 och 2015.

För Plus-kunder: Inger Bergström: "Landstinget borde på allvar ta itu med den kultur som råder"

Men JO:s granskning i den här så kallade Thelin-affären leder inte till att någon annan enskild person kritiseras.

"Om förhållandena har varit kända av en vidare krets inom landstinget, eller om det finns mer djupgående problem inom regionen när det gäller rutinerna för diarieföring, har jag tyvärr inte möjlighet att utreda på ett tillfredsställande sätt inom ramen för detta ärende", skriver JO.

Regionen får dock en uppmaning av JO att skärpa sig:

"Jag förutsätter att regionen tar det inträffade på största allvar och vidtar åtgärder för att se till att diarieföring och utlämnande av allmänna handlingar fortsättningsvis hanteras på ett korrekt sätt."

För Plus-kunder: Anklagade förnekar jäv i Thelinaffären – men L-G Hultin (V) ger sig inte: "Jag lovar att frågan inte är död"

I det första avtalet fick Lena Thelin behålla sin chefslön och omplacerades till ett utredningsuppdrag. I det andra avtalet fick hon 30 månaders lön utan arbetsplikt samt betald utbildning till en kostnad för landstinget på totalt 3,6 miljoner kronor.

En förundersökning mot Inger Bergström för eventuell trolöshet mot huvudman lades ner av åklagare tidigare i år.

Inger Bergström vill inte kommentera JO-beslutet.

Alla artiklar i
Hemliga chefsavtalen i Region Västernorrland
Annons