Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Karin Näslund: Ta chansen att ställa politikerna mot väggen

Annons

Vilka frågor som är valets viktigaste brukar vi få veta genom olika undersökningar som berättar vad svenskarna helst vill ha. Det brukar vara ganska generella och breda ämnen som till exempel “sjukvården” - ett gigantiskt område som i sig innefattar massor av frågor och infallsvinklar.

Men vad är viktigast för just dig - lokalt där du bor och verkar? Vilka löften vill du att de politiker som ställer upp i höstens val ska avge innan du bestämmer var du ska lägga dina röster?

Nu får du chans att ställa just dina frågor - och få svar från de olika politiska partierna.I sommar återlanserar vi nämligen valtjänsten #kandulova som gjorde succé förra valet.

Du som minns förra valrörelsen minns kanske också vår satsning #kandulova. Det är en nätbaserad tjänst där du och alla andra kan ställa de frågor som är viktiga för just dig.

Kan du lova att Laggarberg och andra mindre orter får bättre bussförbindelser? Kan du lova att införa 100-kortet på buss även för dom med låg inkomst? Kan du lova att ditt parti motverkar att Sundsvall och Timrå slås ihop? Kan du lova att se över möjligheten för ett framtida fotbollsgymnasium med NIU-status i Ånge?

Det är bara några av frågorna som kom in förra gången - och som fick svar av lokala politiker.

Tjänsten är uppdelad kommunvis för att vi ska få så bra svar som möjligt. Självklart går det bra att ställa frågor som bara rör din by eller just din gata också.Idén är lika enkel som genial. Du ställer frågan, politikerna svarar - och sen kan alla som vill läsa både fråga och svar.

På så vis kan vi tillsammans bygga upp en löftesbank för alla att ta del av. Med dina och andras unika frågor som grund, kan vi alla ta del av mängder av politiska löften, och icke-löften. Ju fler som ställer frågor - desto bättre bild kan vi se till att få av vad våra politiska partier vill arbeta för de kommande fyra åren.Självklart kommer vi att följa upp både frågor och svar på nyhetsplats - och efter valet återkommer vi till löftena för att se om de infrias. Precis som vi gjorde efter förra valet.Rent praktiskt får du logga in på sajten för att kunna skriva in en fråga, men du behöver inte vara inloggad för att kunna läsa alla löften. Vem som helst kan alltså gå till Allehanda och ta del av svaren.

Du väljer vilka frågor som du vill ställa och de politiska partierna får sen själva välja vem som är bäst lämpad att svara på just den frågan, eller om de väljer att avstå.

Innan frågan publiceras modereras den av våra redaktörer.Så vilken är din hjärtefråga? Fundera på det och passa på att ställ politikerna mot väggen - nu har du chansen!

 

PLUS: Frågor och svar går fortfarande att läsa på st.nu/kandulova

MINUS: Lågt valdeltagande gynnar inte demokratin. Visst sluter vi upp till valurnorna i år?

Mer läsning

Annons