Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektivtrafiken ökar i Sverige – men minskar i Västernorrland: "Folk här är för bekväma"

Målet har varit att öka, men resandet med kollektivtrafik minskar för tredje året i följd i Västernorrland. "Det finns flera orsaker till detta", säger trafikchef Erik Hedlund, som ändå hyser gott hopp om att få till en svängning.

Annons

I siffror är målsättningen att kollektivtrafiken ska ha fördubblat marknadsandelarna fram till år 2020.

Om vi berättar att dagens nivå är på nio procent förstår var och en att det kommer att krävas en hel del på tre och ett halvt år.

Ett Mission Impossible, enligt Erik Hedlund, trafikchef på Din Tur, som arbetar för att öka användanet av kollektivtrafikmedel.

Däremot tror han på ett de senaste årens nedgång ska bromsas upp – och vändas uppåt igen.

– Målet som sattes för några år sedan var att fördubbla marknadsandelen för kollektivtrafiken och det är inte möjligt att uppnå. Inte med de förutsättningar vi arbetar med, inte tills år 2020.

– Det är möjligtvis rimligt i storstäder som Stockholm och Göteborg, men här i den norra delen är det allmänt känt att det inte går att genomföra, fortsätter han.

Över nästan hela landet sker en ökning av antalet resor i kollektivtrafiken, medan alltså Västernorrland går emot strömmen, tillsammans med Gotland och Dalarna, som också minskar.

För tredje året i rad skedde det en minskning av antalet resor i Västernorrlands län, där det under det senaste året sjönk med två procent.

– Det finns några orsaker som påverkar att just vi i den här regionen minskar antalet resenärer i kollektivtrafiken, bland annat att den västra delen minskar i befolkning i hela länet. Vi måste dessutom öka medvetenheten för miljön och klimatförändringen samt ännu bättre anpassa trafiken för våra resenärer, säger Erik Hedlund.

Erik Hedlund, trafikchef på Din Tur.

För framtiden tror Hedlund att det krävs en attitydförändring för att människor ska börja välja kollektivtrafiken istället för att ta bilen.

– Pendelresenären väljer ibland bilen i stället, fast det finns ett bra kollektivt resealternativ. De höga bränslepriserna påverkar resenärens val av resesätt. Folk är för bekväma helt enkelt. Det handlar om vad individen är villig att betala.

Läs mer: Kollektivtrafiken i länet får bra betyg av resenärerna

Landstinget som finanserar tåg- och busstrafiken mellan kommunerna är, i likhet med Din Tur, inne på att försöka förändra människors syn på kollektivtrafiken och få dem att inse fördelarna med att resa kollektivt.

Hans Wiklund, regional utvecklingsdirektör på Landstinget Västernorrland, ser positiva förändringar bland deras anställda

– Vi vill fylla de lediga platserna i landstingets befintliga buss- och tågtrafik. Det är både konstadseffektivt och miljösmart. I vårt nya projekt hållbara resor satsar vi stort för att uppmuntra våra anställda att gå, cykla och resa kollektivt till och från jobbet, säger Hans Wiklund.

Projektet hållbara resor delfinansieras av den regionala utvecklingsfonden. Sex av Västernorrlands sju kommuner samverkar i projektet, som tillsammans har 27 000 anställda.

– Vårt primära mål är att ersätta biltrafik med kollektivtrafik. Tjänsteresor inom länet med buss och tåg är numera gratis för landstingets verksamheter. Det finansieras genom avgifter på tjänsteresor med bil och flyg. Vi ser positiva förändringar. För något år sedan skedde tre procent av tjänsteresorna med buss och tåg. Nu är andelen tio procent i hela landstinget och 50 procent i förvaltningen där jag arbetar, fortsätter han.

Kurt Welander och Eva-Lotta Kempas har olika inställningar till att åka kollektivt.
– Eftersom jag bor i Sörnedansjö halva året så tar jag bil, det är fyra kilometer till närmaste busshållplats. Den andra halvan bor jag i Matfors, då blir det buss. Jag tycker det är smidigt, berättar Kurt Welander.
– Jag väljer bilen, vi är en stor familj och då går det fortast och enklast att ta sig från punkt a till punkt b. Vi bor i här i stan i Sundsvall, säger Eva-Lotta Kempas.

Mer läsning