Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftiga vindar orsakar väderkaos – "Det är kaotiskt"

SMHI varnade under fredagen för kraftiga vindar i länet. Under lördagsmorgonen hade de dragit in över Västernorrland och skapat omfattande problem med bland annat nedfallna träd över vägar.

Annons

TV-klippet: Räddningstjänsten tar hand om omkullblåsta träd.

Liverapport och live-tv: Stort vindkaos i länet – folk uppmanas stanna inne

Under morgonen rapporterade Trafikredationen på P4 Västernorrland att man fått in så många rapporter att man inte kunde nå ut med trafikmeddelanden om alla.

Räddningstjänsten skickades strax efter klockan nio ut på ett larm om ett nedfallet träd på riksväg 908. Detta lyckades man relativt snabbt röja ur vägen. Nedfallna träd har även rapporterats i Ramsele, Torsboda, mellan Timrå och Laggaberg, Sundsvall, mellan Graninge och Timrå, mellan Sollefteå och Björkå bruk.

Bland annat ska två björkar lagt sig över vägen på Granloholmsvägen i höjd med Håkanstå. Reporter på plats Katarina Vikström har pratat med räddningsledare.

– Vi har inte varit ute på några fler, men vi befarar att det kan komma fler under dagen. Det har ju blåst väldigt kraftigt. Det hade kunnat ske en olycka här, men som väl var gjorde det inte det, säger Magnus Rudberg räddningsledare.

Vid 10:30 rapporterade räddningstjänsten att det var fullt upp och att de nu samarbetade med kommunen för att få bort träd från vägarna.

– Det är kaotiskt och vi gör det vi kan. Vi sågar bort ett träd och så faller ett annat, säger Örjan Stenlund inre befäl på räddningstjänsten Medelpad.

Enligt sjöfartsverkets vind- och vattentjänsts app Viva är det stormstyrka i vindbyarna både på mätstationen Spikarna, Sundsvall och Skagsudde Örnsköldsvik.

Vid klockan 12 bröts sändningarna i radio för ett meddelande om att Räddningstjänsten tillsammans med trafikverket avråder allmänheten från att ge sig ut på vägarna i hela Västernorrland. Detta på grund av de stora risker som finns. Räddningstjänsten meddelar även att man avstår från att ge sig ut och röja upp fallna träd. Detta för att man vill spara resurser och prioritera övriga ärenden.

Hittills har fallna träd rapporterats i:

Landsväg 335 Sollefteå-Björkå bruk – Vid Parkskolan

Landsväg 331 Graninge-Timrå – Nordanå-Åsäng

Landsväg 604 Sundsvall – Granloholmsvägen nära avfarten Håkansta

Landsväg 631 Timrå-Laggaberg – Mellan Norra vägen och Laggabergsvägen

Väg 331 Ramsele – Mellan Ramsele kyrka och Krånge

E14 Torpshammar-Stöde – vid Viskan

E4 Örnsköldsvik-Själevad – vid Åsbacken

Riksväg 86 Indal-Sundsvall – vid Indalsbron

E14 Nedansjö-Stöde – vid Österlo

Kramfors, Industrivägen – nära bruket

Filitjärn – SCA-väg

Torpshammar-Munkbysjön – korsning riksväg 511 och 533

Är du drabbad? Har du något fallet träd i din närhet? Finns bilder eller videomaterial?

TIPSA! Vet du mer? Har du film/bild? Kontakta ST.nu via telefon: 060-19 71 64, e-post: tips@st.nu eller använd Tipsa-tjänsten.

Vi rapporterar löpande om vindarnas härjningar i Västernorrland.

Granloholmsvägen.

Granloholmsvägen.

Storgatan/Västra Allén.

Mer läsning