Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget krävs på 700.000 i upphandlingsböter: "Förmildrande omständigheter föreligger inte"

Konkurrensverket står fast vid att landstinget i Västernorrland har gjort en otillåten direktupphandling av länschef för kardiologi. Nu vänder man sig till domstol och kräver 700.000 kronor i böter.

Annons

– Några förmildrande omständigheter föreligger inte. Vid en sammantagen bedömning anser Konkurrensverket att en upphandlingsskadeavgift på 700.000 kronor är en avskräckande och proportionerlig sanktion för den aktuella överträdelsen, uppger verket i ansökan till förvaltningrätten.

Margaretha Berglund Rödén skrev avtalet som Konkurrensverket underkänner.

Dåvarande förvaltningschefen Margaretha Berglund Rödén skrev bemanningsavtalet som Konkurrensverket underkänner.

Läs också: Skattebetalarnas nota för landstingets olagliga chefsavtal: 700.000 kronor

Kardiologens tjänster via hans bolag kontrakterades för 48 000 kronor i veckan exklusive moms fram till utgången av augusti 2019. Det blir nära tio miljoner totalt på fyra år.

Detta gjordes utan någon upphandling i konkurrens och Konkurrensverket fullföljer nu exakt den linje som vi berättade om i juni. Landstinget skulle ha annonserat avtalet.

– Utan att konkurrensutsätta offentliga upphandlingar genom annonsering blir det inte möjligt för andra tänkbara leverantörer att lämna anbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom i en presskommentar.

Läs mer: Klinikchefens miljonavtal: Tjänar 48 000 i veckan

Läs mer: Landstinget riskerar miljonstraff för dyra avtalet

Läs mer: Hultin polisanmäler Rödén för miljonavtalet

Mer läsning

Annons