Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstinget vägrar ordna stort Europamöte – oppositionen: "Osedvanligt korkat"

Landstinget tackar nej till att arrangera ett stort Europamöte och en stor internationell konferens i april nästa år. Orsaken är kostnaden: 250 000 kronor. Oppositionen är mycket kritisk.

Annons

Det är i praktiken Sundsvall som snuvas på ett möte nästa vår med 150-170 personer från medlemsländerna i Assembly of European Regions, AER, där landstinget ingår.

Varje år har AER två plenarmöten som anordnas hos någon av medlemmarna. Den här gången står Landstinget Västernorrland i tur.

Läs mer: Internationella kontakter bantas stort

Läs mer: Nästa partner är Kenya

Men i landstingsstyrelsen tar det stopp. Majoriteten gör en "Västernorrlexit" från övriga Europa och säger nej till arrangemanget.

Hans Hedlund (C) ifrågasätter varför Europamötet stoppas.

Hans Hedlund (C) är mycket kritisk och konstaterar i en interpellation till landstinget att "Socialdemokraterna i Västernorrland är långt ifrån Internationalen".

Det är till och med så att han skäms inför kollegorna i Europa.

– Ja, man skäms. Det är en nackdel att vi skjuter ifrån oss ansvaret, säger Hans Hedlund.

Är det inte bra att landstinget sparar lite pengar?

– Pengar finns ju i budgeten och i flerårsplanen och vi drar på oss alternativkostnad i vilket fall. Resor, hotell och arvoden kostar ändå för våra tjänstemän och politiker som nu får åka till möte någon annanstans. Dessutom har vi lagt ner en massa jobb på att lobba för det här.

Landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (s) förklarade på landstingsmötet i förra veckan att man inte tänker sluta med internationellt arbete.

– Men vi koncentrerar resurserna 2017 på att arbeta med den regionala utvecklingen. Vi tycker inte vi behöver ordna AER-möte den här gången, uppgav han.

Hans Hedlund är inte nöjd med svaret.

– Utomordentligt intetsägande. De följer inte ens sin egen policy, säger han.

Läs mer: Vin till maten trots förbud – en EU-kommissionär var ju där

Arne Engholm (L), ledamot i AER och en av dess kommittéer, drog kritiken ett steg till på fullmäktigemötet:

– Oerhört trist. För länet som destinationsort hade det här blivit ett klart plus. Ett osedvanligt korkat beslut att tacka nej.

I anslutning till AER-mötet planerades studiebesök samt en stor konferens om skolavhopp. Landstinget Västernorrland leder ett EU-projekt i det ämnet – ”Joint Efforts To Combat Dropout” – ihop med myndigheter och skolor i Sverige, Spanien, Norge, Rumänien och Storbritannien.

Sundsvalls gymnasium Västermalm ingår i partnerskapet. Landstingets folkhögskolor deltar också.

Enligt AER:s regelverk står en värdregion för konferenslokal, lunch, fika och en officiell middag vid mötena. Landstingets kostnader beräknades till cirka 250 000 kronor för arrangemanget inklusive studiebesök.

Mer läsning