Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingets ekonomi skenar igen – prognosen 70 miljoner kronor sämre än den förra

Vi skrev för bara tre veckor sedan att landstinget bara såg ut att landa på fem miljoner minus för 2016. Den prognosen har förändrats – och växt till 77 miljoner.

Annons

Nina Fållbäck Svensson, sjukvårdsdirektör.

Läs också: Sjuksköterskor i Sollefteå tvingas jobba dubbelt – inhyrda kollegor saknar språkkunskaper Läs också: Kritiserade bemanningsföretaget avbryter uppdraget vid Sollefteå sjukhus

Det var 3 maj som vi skrev om att sjukhusvårdens budget var i balans. Nu är de beskeden glömda.

Under torsdagen gick Landstinget Västernorrland ut med ett pressmeddelande om att specialistvården visar ett underskott på 77 miljoner kronor för det här året. Det är 72 miljoner sämre än den förra prognosen visade.

Det här för ett landsting som gick back 315 miljoner under förra året.

Den stora ökningen skedde under april, när underskottet utökades med 48 miljoner kronor, skriver de.

– Vi måste fortsätta att arbeta på flera fronter. Vi behöver bli bättre på att behålla den personal vi har, rekrytera nya läkare och sjuksköterskor samtidigt som vi behöver göra insatser för att minska sjukskrivningstalet. Det är inget nytt, men inte desto mindre viktigt, säger sjukhusdirektören Nina Fållbäck Svensson i ett pressmeddelande.

Orsaken bakom kostnaderna som ökat är dyra personallösningar via bemanningsföretag, och ökat utomlänsvård på grund av minskat antal vårdplatser.

Sjukvårdsnämnden har uttalat sig med en protokollsanteckning:

"Vi ser med största allvar på den redovisade ekonomiska situationen och kommer att fortsätta att följa stafettkostnaderna och åtgärderna för att dessa kostnader ska minska påtagligt."

I juni ska Nina Fållbäck-Svensson presentera förslag på åtgärder för att behålla nuvarande anställda och rekrytera nya sjuksköterskor, vilket ska minska stafettkostnaderna.

Vi har sökt Nina Fållbäck Svensson för en kommentar, men hon säger att hon är upptagen i möten hela kvällen.

Mer läsning

Annons