Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsrådet slår tillbaka: "Att kräva tjänstemäns avgång är under all kritik"

Oppositionspolitiker kräver att ledande tjänstemän i landstinget ska avgå. Det får landstingsrådet Erik Lövgren (S) att reagera hårt och ta kraftfullt avstånd.

Annons

Erik Lövgren försvarar landstingets tjänstemän i frågan om kirurgin i Sollefteå.

Lars–Gunnar Hultin (V) kräver att den politiska ledningen avgår och tar direktören Inger Bergström med sig. Bengt Sörlin (M) vill att Nina Fållbäck Svensson, landstingsdirektör Inger Bergström och de ansvariga länsklinikcheferna lämnar sina platser.

Det var hårda reaktioner efter presskonferensen om fortsatt kirurgistängning i Sollefteå för en vecka sedan.

Nu kommer en motattack från landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S). Han tar tjänstemännen i försvar.

"Fredagen lyssnade jag till presskonferensen om förlängd tillfällig stängning i Sollefteå. Mycket har sagts om den, men här och nu säger jag att tar kraftfullt avstånd från avgångskraven oppositionsföreträdare ställde mot anställda i landstinget", uppger han i ett nyhetsbrev från landstingets socialdemokrater.

Läs mer: Het diskussion på presskonferensen

"Vi är 77 st ledamöter i fullmäktige och att kräva sina politiska motståndares avgång hör väl till spelet. Men att i offentlighet kräva tjänstemäns avgång är under all kritik", fortsätter Lövgren och avslutar:

"Det underlättar på intet sätt möjligheten att rekrytera personal till LVN med sådana arbetsgivarföreträdare. Vems avgång kräver man härnäst, en enskild läkares, en enskild sköterskas? Någon ordning får det väl ändå vara."

Se också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning

Annons