Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landstingsrådets hemliga e-post lämnas inte ut: "Jag vill veta vad han driver bakom kulisserna"

E-post mellan landstingsrådet Erik Lövgren (S) och ledande socialdemokrater i Västernorrland lämnas inte ut. Kammarrätten avslår en begäran från Tobias Lindberg. Men han ger sig inte, han överklagar.

Annons

Tobias Lindberg vill se mejlkonversationen n mellan landstingsrådet och tre andra S-toppar.

Tobias Lindberg i Sollefteå har begärt att få del av tolv olika mejl som gick till och från landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren på hans landstingsadress i slutet av april i år.

Tidpunkten var direkt efter ett stormigt landstingsfullmäktigemöte som i sin tur bara var dagarna efter den stora manifestationen för Sollefteå sjukhus i Härnösand den 24 april.

En av konversationerna startade med rubiken "okay, nu trappar de upp". Inblandade i mejlen var det socialdemokratiska partidistriktets ordförande Eva Sonidsson, vice ordförande Roger Johansson och ombudsmannen Stefan Wikén.

Kammarrätten har prövat frågan utifrån tryckfrihetsförordningen och kommer fram till att e-posten i detta fall inte är någon allmän handling.

Läs också: Här är landstingets kris – på 60 sekunder

"Innehållet i de aktuella e-postmeddelandena ger uttryck för avsändarnas åsikter i olika politiska frågor och berör även internt politiskt arbete. De har alltså skickats och mottagits av landstingsstyrelsens ordförande i egenskap av politiker och inte i egenskap av befattningshavare hos landstingsstyrelsen", heter det i domen.

Landstingsråd Erik Lövgren (S).

Tobias Lindberg är inte nöjd och tänker driva fallet vidare till Högsta förvaltningsdomstolen.

– Jag överklagar. De prövar det på fel sätt. Jag tycker man ska pröva varje handling för sig. Det är särskilt tre mejl av tolv som jag tror det skulle vara bra att få se, säger han.

Tobias Lindberg är aktiv i opinionen för Sollefteå sjukhus. Intresset för mejlen bottnar i att han vill veta vad Erik Lövgren egentligen har för inställning till debatten som förs om sjukvården i Ådalen.

– Jag tycker han är frånvarande och jag tycker han emellanåt är väldigt oförskämd mot dem som är oroliga. Flera har försökt förminska den här kampen för akutsjukvården.

– Jag tror att mejlen innehåller någon form av diskussion om sjukhusdebatten. Exakt vad törs jag inte säga. Jag vill veta vad Erik har för avsikter och vad han driver bakom kulisserna.

Tobias Lindberg har även anmält Erik Lövgren till justitiekanslern, JK, för eventuellt förtal av kommunikationsstrategen Majed Safaee i Sollefteå.

■ ■ För mer nyheter om landstinget, klicka här – och följ Allehanda.se på Facebook.

Mer läsning

Annons