Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsens vädjan: "Hjälp oss hitta den violetta guldvingen"

Den fridlysta och starkt hotade arten violett guldvinge var tidigare en vanlig syn runtom i Västernorrland, men är idag väldigt sällsynt. Länsstyrelsen vill nu att den som stöter på arten rapporterar detta.

Annons

På grund av avsaknaden av traditonell jordbruksmark har fjärilsarten violett guldvinge blivit allt mer sällsynt. Nu vädjar Länsstyrelsen Västernorrland om hjälp med att ta reda på vart arten finns.

Tidigare fanns fjärilen spridd i hela Västernorrland, men idag är fjärilen starkt hotad och rapporter om fynd har bara gjorts på ett fåtal ställen. Fjärilen är aktiv under slutet av maj och under hela juni och känns igen på sina orangea vingundersidor med mörka fläckar och violetta täckning på sina bruna vingar.

Fjärilen trivs som bäst i fuktiga, ogödslade ängs- och betesmarker och rikkärr, men har även hittats i blomrika vägkanter och kraftledningsgator. Fynd rapporteras till violettguldvinge@lanssytrelsen.se eller allra helst på Artportalen.

Rapporter om fynd ökar kunskapen om vart arten finns och är behjälpliga i att ta fram planer på hur man ska förbättra landskapet för att på sikt öka populationen av starkt hotade arter.

Fjärilen är fridlyst – vilket innebär att fjärilssamlare och andra som stöter på arten är förbjudna att fånga in den.

Mer läsning

Annons