Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars-Gunnar Hultin (V) om akutkirurgin: "Majoriteten har gått och gömt sig"

Vänsterpartiet kräver att verksamheten omedelbart bemannas i Sollefteå så att vården kan bedrivas utifrån gällande politiska beslut. Om inte? Då bör ledningen avgå.

Annons

Lars-Gunnar Hultin (V) kräver omedelbar bemanning i Sollefteå.

Lars-Gunnar Hultin, gruppledare i landstinget, tar till storsläggan mot att den akuta kirurgin kan komma att stängas på Sollefteå sjukhus på grund av personalbrist.

Läs också: Länsklinikchefen om akutkirurgin i Sollefteå: Beskedet kommer alldeles strax"

I det läget menar han i ett utspel att revisorerna måste granska hanteringen och att de ledande tjänstemännen borde JO-anmälas.

– Man kan inte göra utbudsförändringar utan fullmäktigebeslut. Det är det som sker nu. Landstinget är helt lamslaget. Majoriteten har gått och gömt sig, säger Lars-Gunnar Hultin.

Läs också: Akutkirurgin hotad i Örnsköldsvik i sparförslag

Konkret kräver han nu att landstingsstyrelsens ordförande Erik Lövgren (S) träder fram i media och talar om vem som ska besluta – politiken eller tjänstemännen.

– Verksamheten i Sollefteå ska öppnas. Verksamheten i Sollefteå ska fortgå. Något annat kan inte tjänstemännen besluta, uppger Lars-Gunnar Hultin.

Om det blir så ändå?

– Då tycker jag att Inger ska avgå (Inger Bergström, landstingsdirektör och landstingets högsta tjänsteman, red:s anm). Och det finns ett gäng hon bör ta med sig. Länsklinikcheferna är så Sundsvallsorienterade att de är inte länsklinikchefer.

Här är landstingets kris – på 60 sekunder

Mer läsning

Annons